Het Pieterpad, de camino van Nederland. Deel 1

Een Lange Afstands Wandelroute (kortweg LAW) is een wandeling vanaf 100 km en die niet rond gaat. Het begin en eindpunt van een LAW liggen dus niet bij elkaar. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Noord Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland (492 kilometer).

IMG_3665

Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. En heeft voor zover mij bekend, geen religieuze achtergrond.

IMG_0848.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Na twee wandelvakanties in Spanje en het lopen van het Pelgrimspad werd het tijd om het wandelen dichter bij huis te zoeken. En om maar weer eens wat van de bucketlist af te kunnen strepen, werd het het Pieterpad.

IMG_0720.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Ook onderweg in Nederland valt er van alles te zien en te beleven. Meest opvallend is hoe in zo’n klein land als Nederland de landschappen steeds blijven veranderen: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug en de lommerrijke Achterhoek. Ieder gebied heeft daarbij zo zijn eigen karakteristieken. De overgang van het ene gebied naar het andere is soms heel plotseling en daardoor bijzonder verrassend. Ook flora en fauna, type huizen, streekgerechten, dialecten en boerderijen, alles verandert mee.

IMG_0858.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Als je ook wilt gaan lopen doe je er goed aan de LAW boekjes te kopen. Ondanks dat de route goed bewegwijzerd is, vind ik de combinatie met het boekje ideaal. Hier lees je ook vaak wat achtergrondinformatie over de gebieden en tref je kaartjes aan. Er zijn twee aansluitende delen.

Etappe deel I Pieterburen – Vorden

van- naar- km
1 Pieterburen Winsum 11 km
2 Winsum Groningen 19 km
3 Groningen Zuidlaren 21 km
4 Zuidlaren Rolde 18 km
5 Rolde Schoonloo 18 km
6 Schoonloo Sleen 24 km
7 Sleen Coevorden 21 km
8 Coevorden Hardenberg 19 km
9 Hardenberg Ommen 21 km
10 Ommen Hellendoorn 21 km
11 Hellendoorn Holten 16 km
12Holten Laren (Gld)15 km
13 Laren (Gld)Vorden 14 km

IMG_3682

De grootste puzzel is elke keer weer hoe kom ik er en nog belangrijker hoe kom ik terug bij mijn auto/station/overnachtingsplek. Het vergt soms wat creativiteit maar gelukkig is internet geduldig. Probeer soms wat dingen uit. Je hoeft niet altijd te stoppen bij een etappe eindpunt. Soms kan een paar kilometer doorlopen of eerder stoppen veel helpen. En download in ieder geval de OV9292 app.

IMG_3750

Gezien de reistijd naar de etappes heeft het mijn voorkeur om twee wandeldagen aan elkaar te knopen. Een overnachting is dan niet te vermijden. Ik vind de kosten vaak aan de hoge kant. Gelukkig zijn er behoorlijk wat campings langs de route te vinden. Idealiter zetten we de tent op tussen de twee etappes in, zodat je niet met de tent op je rug hoeft te gaan wandelen. Dit scheelt behoorlijk wat kilo’s. Ook hebben sommige campings goedkope blokhutten staan. Meer dan een slaapzak en een baddoek hoe je dan niet mee te nemen voor de overnachting.

Neem verder ook niet al te veel mee. Ik ben soms verbaasd over de hoeveelheid spullen die mensen mee slepen. In a nutshell de spullen die in mijn tas zitten: water, zonnebrand, Iphone, lippenbalsem, sokken, zonnehoed, pleisters, slippers, onderbroek, fleece trui, een sjaal, WC rol en als ze regen opgeven een poncho. Alhoewel het toch opvallend vaak droog blijft als je wandelt. Voor de toiletspullen probeer ik zo veel mogelijk monstertjes en kleine verpakkingen mee te nemen. Alle kleine beetjes helpen. En hoe dan ook, je wandelt in Nederland; echt ver van de bewoonde wereld ben je nooit en ‘overal’ is wel wat te eten of te drinken te koop.

De eerste etappes vond ik ronduit saai. De omgeving rond Groningen kon mij niet echt bekoren. Zo weids, open en leeg met veel akkers. Hier en daar kom je een boerderij tegen. De Drentse hoogvlakte hebben we in het najaar gelopen. Nederland liet zich van zijn beste kant zien met heerlijke nazomer temperaturen en mooie heidevelden. Een slang schoot ritselend voor ons over een laagje zand de bosjes in.

In het voorjaar van 2015 hebben we door het Overijsselse Vechtdal gelopen. Hier schitterende trajecten waar de bomen lichtgroen bijna licht gaven. Op de Sallandse heuvelrug rond de Lemelerberg en Archemerberg krijg je ineens te maken met hoogteverschillen. Bijna on-Nederlands. Ook dook er voor me in het veld ineens een ree op.Na wat paniekerig rondspringen, ontdekte ik de oorzaak; er liep een klein reetje bij. Lang leve het voorjaar.

IMG_3745

In Holten nemen we ook wat tijd voor cultuur, we bezoeken op 4 mei de mooie Canadese begraafplaats. In de buurt van Coevorden lopen we onder de ‘Drentse poort’ door, een kunstproject gemaakt van zwerfkeien. Voor ons het eind van deel 1 van het Pieterpad. Deel 2, van Vorden naar Maastricht, hopen we in de loop van 2015 af te ronden. Enjoy life!

Advertenties

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s