The tapas way of life

IMG_1782

Genieten van een tapas

Spanje staat al jaren lang behoorlijk hoog in mijn top-10 van favoriete Europese landen. Natuurlijk heb je de ongerepte natuur, de heerlijke stranden, de mooie steden, de goedkope winkels, de koele bergen, het fijne klimaat, de goedkope luchtvaartmaatschappijen, de uitgestrekte hoogvlaktes, de lekkere wijntjes maar Spanje heeft ook de Tapas.

Of pintxo’s, of pincho’s. Of wat dan ook. Ik bedoel met tapas die heerlijk klein maar fijne, stokbroodjes met hierop verschillende lekkernijen – bij elkaar geprikt door een klein stokje. In ongelofelijk veel verschillende vormen en smaken komen ze voor. Met vis, schaaldieren, vlees, groenten en of verschillende soorten kaas. Ik beperk me in mijn keuze tot de varianten zonder vlees maar zelfs dan zijn er vaak heel veel soorten om uit te kiezen.

Door de ruime keuze is er voor iedereen wel wat lekkers uit te kiezen. Eet je er een paar, dan kan dit prima bij de borrel. Eet je er wat meer dan kan je er zelfs een maaltijd aan hebben. En als je de kleine hapjes te klein vind, kan je altijd nog aanvullen met raciones. Dit zijn meestal schaaltjes met een (warm) gerechtje. De prijzen en formaten hiervan varieren nogal.

IMG_1786

De fantastische baai van San Sebastian

Hoe kom ik nou aan die tapas verslaving?? Ik heb tenslotte jaren lang zonder gedaan. De eerste keer dat ik met tapas geconfronteerd werd, stapte ik in een keer de tapas hemel in. Het was in de geweldige Baskische stad San Sebastian. De baai daar komt dicht in de buurt van perfectie. Als je er ooit geweest bent, weet je wat ik bedoel. Zo niet, dan zal ik je proberen uit te leggen dat de baai een soort halve maan vormt en dat je vanuit het hart van het centrum zo naar die baai toe kunt lopen en op een geweldig stad strand terecht komt. Barcelona, eat your heart out!

IMG_1778

In het centrum van San Sebastian

 

In dat centrum zijn naast leuke winkeltjes, mooie gebouwen, fonteinen en dergelijke leuke cafeetjes te vinden met geweldig uitzicht op die meer dan perfecte baai. De meeste cafe’s hebben zo’n mooie houten bar in de lengte opgesteld. Er boven hangen de hammen te drogen met er onder een onsmakelijk lekbakje. Vaak vind ik ze ook erg stinken maar dat zal wel liggen aan het feit dat ik zelf geen vlees eet. Als je je dan heerlijk aan de bar geïnstalleerd hebt en voor je uit kijkt, zie je een soort mini vitrine van 2 verdiepingen hoog. Op de borden liggen de meest fantastische broodjes. Ware kunstwerkjes zitten er tussen. In alle kleuren van de regenboog komen ze voor en je ziet meestal gelijk wat er in of op zit. Doe het en probeer er gewoon een paar.

_15

Met een wijntje in de hand onder de hammen in Madrid

 

Een paar zeg ik met nadruk. De eerste keer dat wij naar buiten kwamen, hadden we allebei een bord volgeladen met broodjes. Ik zag de barman al wel vreemd kijken maar vond dat ik met mijn gezonde Hollandse 1.80 meter toch wel een broodje of 8 op moest kunnen. Hmmm, mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag. Tip van de dag is dus om het rustig aan te doen en gewoon te ervaren welke hapjes je lekker vind.

Bestellen is niet moeilijk, aanwijzen volstaat. Het is ook heel prima om buiten op het terras te zitten en zo nu en dan naar binnen te gaan om een hapje er bij te halen. Zo kan je tenslotte volop genieten van het Spaanse terrasleven.

IMG_1710

Een vitrine vol tapas in Valencia

 

En dan komt het mooiste van het tapas fenomeen. Je moet de stokjes bewaren. Na een avondje drinken en hapjes eten ga je met je stokjes naar de bar. De lengte of kleur van de stokjes in gekoppeld aan de prijs. De meeste tapas kosten tussen de 1 a 2 euro en zo wordt aan het eind van de avond de rekening opgemaakt.

Tapasrestaurantjes vind je in heel Spanje. Je hoeft meestal niet lang te zoeken. Een van mijn favorieten is tegenwoordig ook buiten Spanje te vinden. Dit is de keten Lizarran (Pinchos, tapas y mucho mas). De heerlijkste tapas staan op gesteld en het bedienend personeel loopt ook nog rond met heerlijke raciones. Voor als je nog wat extra ruimte heb. Echt een aanrader!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s