Istanbul, de highlights

WD_D9E3Je maakt vast wel eens gebruik van Tripadvisor, het digitale platform waarop miljoenen gebruikers hun mening geven over bestemmingen wereldwijd. Elk jaar maakt Tripadvisor een lijst van The Travellers’ Choices waarin de meest populaire steden vermeld staan. In 2014 voert de Istanbul deze lijst aan. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen ik afgelopen kerstperiode de stad ging bezoeken. En dit bezoekje viel me niet tegen. Sterker nog, Istanbul is wat mij betreft een echte must see!

Istanbul is een mix van Oosters met Westers, fascinerend en zinderend. Duidelijk anders dan alle andere Europesche steden waar ik tot nu toe geweest ben. De sfeer in de stad is gemoedelijk en rommelig en met diverse bouwstijlen uit zowel het Byzantijnse als het Ottomaanse rijk. Ook is er het moderne gedeelte met een bruisend uitgaansleven, restaurantjes en vele winkels. In deze blog een overzicht van mijn hoogtepunten waar jij je voordeel mee kunt doen. Ik beperk me hier in eerste instantie tot de echte must sees en zal in een andere blog de kersen op de taart met je delen.

Om te beginnen is Istanbul niet de hoofdstad van Turkije. Dit is Ankara, wat in het midden van Turkije ligt. Maar Istanbul is wel de meest tot de verbeelding sprekende stad van het land. In Istanbul kom je ogen, oren en tijd te kort. Er is zo veel te zien en te beleven dat je vooraf toch echt keuzes moet maken. Onmisbaar en een goede start van je bezoek aan Istanbul is de wijk Sultanahmed. Dit is het historische én toeristische hart van de stad. Aya Sophia, de blauwe moskee, de basilica cisterne en het topkapi paleis vind je hier op een steenworp afstand van elkaar.

WD_330ADe Aya Sofia is in het verleden zowel een Byzantijnse kerk als een moskee geweest. De minaretten en islamitische kenmerken zijn later toegevoegd. Tegenwoordig is het een museum en staat het op de Unesco lijst als werelderfgoed. Volgens de Lonely Planet behoort de Aya Sofia vanwege haar geschiedenis en unieke architectonische kenmerken tot een van de mooiste gebouwen ter wereld. Van binnen is het schitterend en kom je mooie mozaïeken tegen die over de vroegere christelijke beschilderingen heen zijn geplakt. In slechts een paar jaar tijd is het bouwwerk uit de grond gestampt vertelde onze gids. Het voordeel van een gids inhuren is dat je niet in de lange wachtrij hoeft te wachten en direct het bouwwerk kunt gaan bezichtigen. En je natuurlijk gewezen wordt op de dingen die je waarschijnlijk zelf niet zult zien of ontdekken.

WD_D93FDe blauwe moskee ligt tegenover de Aya Sofia en is niet zoals de naam doet vermoeden blauw maar grijs. De binnenkant daarentegen is in zijn geheel bekleed met vele handgeschilderde tegeltjes uit het stadje Iznik in ontelbare blauw- en groentinten. De koepel van de moskee wordt omringd door 6 hoge minaretten wat opvallend is in de islamitische wereld. De meeste moskeeën hebben er maar 4 of minder. Bij de bouw reageerde de islamitische wereld reageerde hier dan ook negatief op, omdat de Al-Masjid al-Haram moskee van de Kaäba er ook zes had. Bij het bezoeken van de moskee dien je je je benen, schouders en armen te bedekken. Een hoofddoek kan je bij de ingang lenen. Voor je schoenen krijg je bij binnenkomst een plastic zak. De openingstijden voor bezoekers vinden tussen de gebedstijdstippen plaats. Toegang is gratis.

WD_C8E1Een andere mooie moskee is de Süleymaniye Camii. Deze moskee stamt uit de 16de eeuw en is een juweeltje van klassieke Otomaanse architectuur. Vanaf de oevers van de Bosporus heb je een prachtig uitzicht op deze moskee. Qua omvang is hij ook een stuk groter dan de Blauwe Moskee. De binnenplaats heb ik hier wel bezocht. Ik ben de moskee alleen niet in geweest.

WD_7A7AIn het boek van Dan Brown ‘Inferno’ vindt de ontknopingsscene plaats in de Basilica Cisterne. En ook James Bond heeft hier spannende dingen meegemaakt. Met dat in mijn achterhoofd had een bezoekje aan deze ondergrondse wateropslagplaats die er van binnen bijna uitziet als een kathedraal, een nog mysterieuzere uitwerking op mij. De kolonnen zijn schitterend verlicht en er gaat een soort een mysterieuze werking van uit. Op twee van de kolonnen is het hoofd van Medusa afgebeeld. Mocht je nou op een hele warme dag in Istanbul zijn, dan is dit een leuke bezienswaardigheid die je in alle koelte kunt bezoeken. Wij hebben ons hier echter in het zweet gewerkt en een fotorapportage laten maken in oud Sultan stijl. Een zeer toeristische verkleedpartij maar het was ook wel weer grappig.

WD_6A44Het Topkapi-paleis is toch echt een hoogtepunt van Istanbul en niet voor niks al jarenlang de best bezochte bezienswaardigheid van Istanbul. Eeuwen heeft het paleis dienst gedaan als onderkomen voor de Ottomaanse sultans en het geeft je een goede indruk van hoe het leven er toen aan toe ging. Je ziet er veel pracht en praal en mooie versieringen. De diverse vertrekken zijn nu ingericht als museum met oorlogs voorwerpen en geschenken. Een van de grootste diamanten ter wereld heb ik hier bekeken in de treasury room. Hij schittert je van verre al tegemoet. Ook bezochten we de harem ruimtes. Hier moet je apart toegang voor betalen. De tuinen zijn schitterend aangelegd en het uitzicht over de Bosporus is fenomenaal. Hier kan je heerlijk even bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan en wegdromen.

WD_2739Zoals Londen de Theems heeft, Budapest de Donau, Parijs de Seine en Berlijn de Spree, heeft Istanbul de Bosporus. De rivier is erg aanwezig in de stad en scheidt het Europesche van het Aziatische continent. Vanaf de rivier heb je een geweldig uitzicht over de stad. De in de lucht stekende minaretten bleken erg fotogeniek te zijn. Met de ferry vaar je voor een prikkie in een half uurtje naar de overkant. Op de boot kan je koude en warme drankje en snacks kopen. En route vaar je langs Maiden tower. De terugtocht met zonsondergang zorgde voor spectaculaire uitzichten. Een boottochtje onder de Galataburg door en over de Gouden Hoorn zorgde weer voor andere mooie uitzichten. Aanraders!

WD_0A2FDe Galatabrug is een prachtige plek om rond zonsondergang uitgebreid rond te struinen. Maar op elk moment van de dag zijn er mensen. Geniet van het alledaagse leven op de brug en kijk hoe de honderden vissers op de brug en in vissersbootjes de dagelijkse vangst binnenhalen. Veerboten komen en gaan, mensen lopen naar huis, meeuwen vliegen af en aan en handelaren verdienen geld met hun vishandeltje. Het is er 24/7 een en al bedrijvigheid. Onder de brug zijn talloze leuke eettentjes waar je uiteraard een lekker visje kunt eten. Naast de brug zijn ook stalletjes waar je als snelle hap voor een prikkie voor een broodje makreel terecht kunt.

WD_F41BDe wijk Galata heeft vele leuke terrasjes en winkeltjes. Hier kun je lekker wandelen door de smalle straatjes en natuurlijk de beroemde niet te missen Galata-toren op. Met een lift wordt je 61 meter omhoog gebracht. Omdat de toren op een heuvel ligt, heb je voor een spectaculair uitzicht op de stad. Ga aan het eind van de dag naar de toren, zodat je met een mooie zonsondergang over de historische gebouwen kan kijken. Onderaan de toren zijn ook leuke terrasjes waar flanerend Istanbul aan je voorbij trekt.

WD_E986Vanaf de Galatawijk loop je naar de Istiklal Caddesi straat. Hier zijn anderhalve kilometer lang aan beide kanten veel winkels, trendy barretjes, en bioscopen te vinden. Het is een brede autovrije Avenue zoals je in elke metropool kunt vinden. Alleen zitten hier naast de Mango’s en de Zara’s, ook authentiekere winkeltje, boekenwinkel en boetiekjes. Om de haverklap staat iemand kastanjes te roosteren wat een heerlijke geur verspreid. Mochten je voeten aan wat rust toe zijn, dan kan je de historische rode tram pakken. Er zijn een maar paar haltes die worden aangegeven met gele letters en een streep op de straat.

WD_EA9FHet Taksimplein was in 2013 veel in het nieuws door de demonstraties die hier plaats vonden. Vroeger een groot verkeersplein waar auto’s rondscheurden, nu een groot, druk en chaotisch plein met handelaren, bussen en taxihalte, waar mensen en met namen jongeren samenkomen. Het is een van de grootste uitgaansgebieden met clubs en rooftopterrassen. De Starbucks zit er gebroederlijk naast de Simit Saryi.

Pfoe, en dan zijn dit volgens mij alleen nog maar de echte highlights. Binnenkort in een andere blog meer tips en inspiratie voor als je wat langer de tijd hebt. Enjoy life!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s