De 6 meest praktische tips voor je bezoek aan Istanbul

WD_9CD0Tijdens de kerstperiode was ik voor het eerst in Istanbul. Wat mij betreft een van de bijzonderste steden van Europa die je met recht een metropool kunt noemen. Om niet te veel tijd te verliezen aan rompslomp heb ik de beste praktische tips voor je op een rij gezet zodat ook jij hier je voordeel mee kunt doen. Over de leukste bezienswaardigheden heb ik al twee andere blogs geschreven; de must sees en de nice to sees.

1. Turkije is een van de weinige Europese landen waar je met een Nederlands paspoort een visum voor moet aanvragen. Dit kan je het snelst en goedkoopst doen, direct bij de Turkse overheid via http://www.evisum.gov.tr. Dit kost 20 Dollar en binnen no-time heb je een pdf met visum in je mailbox. Heb je vooraf geen visum gekocht, dan kan je dit vooralsnog ook op de luchthaven nog doen maar ben je duurder uit (25 Euro) én heb je kans lang(er) in de rij te moeten staan. Wat het nut van visumbureaus is, is mij onduidelijk. De procedure op de site van de Turkse overheid is rechttoe-rechtaan.

WD_B460

2. Vanaf de luchthavens de stad in komen kan in Istanbul heel makkelijk met de Havatasbus. Deze busmaatschappij vertrekt vanaf beide luchthavens elk half uur en zet je voor een prikkie op het Taksimplein er weer uit. Betalen voor het kaartje kan in de bus zowel met Turkse lira als met Euro’s. Sowieso kan je in de meeste winkels en restaurants ook met Euro’s terecht. Hou er wel rekening mee dat de koers meestal niet in jouw voordeel wordt afgerond.

3. Geld opnemen kan je in Istanbul trouwens op elke straathoek. Je struikelt er zowat over het grote aantal banken. Ook kan je geld opnemen op de luchthaven. Altijd handig om vanaf het eerste moment buitenland valuta op zak te hebben. In de meeste winkels en restaurants kan je trouwens ook gewoon pinnen.

4. Istanbul is een grote stad en als je niet al te veel tijd wilt verliezen en veel wilt zien, is het openbaar vervoer een uitkomst. Als je maar even in de stad bent, kan je per ritje bij de automaat bij de halte een jeton kopen voor 4 lira. Als je meer dagen blijft is een Istanbul Kart handig en goedkoop en geldig in zowel bus, tram, metro en op de ferry. Het openbaar vervoer bedrijf beschikt over een handige App die je kunt downloaden waarop je alle routes en lijnen kunt terugvinden.

P1180683

5. Neem een grote koffer mee. Je zult in Istanbul hoe dan ook het een en ander gaan kopen. Denk als je je koffer inpakt goed na over welke schoenen je aantrekt. Als je veel gaat lopen is het uiteraard prettig als je schoenen comfortabel zitten. Maar als je ook islamitische gebouwen zoals een moskeeen wilt bezoeken, is het de bedoeling dat je voordat je naar binnen gaat je schoenen uittrekt. Makkelijk aan- en uittrekkende schoenen is hierbij dus handig en scheelt een boel geklungel en zorg dat je een beetje knappe sokken aanhebt. Bij de moskee zijn meestal plastic zakjes beschikbaar om je schoenen in te dragen.

P1190008

6. Turkije is een islamitisch land. Een moskee dien niet op vrijdagmiddag te bezoeken. Vrijdag is namelijk de heiligste dag van de week en dan vindt het vrijdagmiddaggebed plaats onder leiding van een Imam. Draag bij de bezoeken van de moskeeën gepaste kleding. Voor vrouwen betekent dit geen blote armen, geen blote benen of onbedekte schouders en een sjaal om je hoofd. Als je die niet bij je hebt, zijn ze meestal wel te leen. Hou ook rekening met de ramadan periode. De komende jaren valt deze midden in de zomer. Moslims eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang niet en voor toeristen kan het dan ook lastiger zijn om aan eten en drinken te komen. Restaurants zullen vaker dicht zitten.

WD_2C6B

Al met al is Istanbul een fantastische stad om je een paar dagen goed te vermaken. Lees in mijn anders blogs over Istanbul meer over de bezienswaardigheden. En ik ben uiteraard benieuwd of je wat aan mijn tips gehad hebt. Enjoy life!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s