Treinend naar Sint Petersburg

IMG_0293.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Rusland; het land dat zo dichtbij is en toch zover weg. Waar het je als toerist lastig wordt gemaakt om er te komen en waar je behoorlijk wat moeite moet doen om aan een toeristenvisum te komen. Maar als je er dan bent, kom je ogen en oren te kort om alle indrukken in je op te nemen.

Een paar jaar geleden ben ik vanuit Finland naar Rusland getrokken. En dat gaat eigenlijk verbazingwekkend gemakkelijk want vanuit Helsinki vertrekt een comfortabele directe internationale trein naar Tsaristisch Sint Petersburg. Zelfs airco en een dining room ontbreken niet in de trein. Urenlang zoeven we nog langs eindeloze groene bossen.

IMG_0279.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Uiteraard hebben we oponthoud bij de grens, wordt ons visum uitgebreid geïnspecteerd en moeten de wielen aangepast worden aan de afwijkende Russische spoormaat. De bossen gaan aan de Russische kant gewoon door maar op een gegeven moment komt er dan eindelijk bebouwing; de buitenwijken van Sint Petersburg. Ook hier lijkt geen eind aan te komen. Kilometers lang communistische grijze oostblok flatgebouwen. Mooi is anders. De reclame borden laten zien dat we echt in een andere wereld komen; onleesbare letters voor producten die wij vaak niet kennen of geen behoefte aan hebben. Welkom in Sint Petersburg, het vroegere Leningrad, de tweede stad van Rusland.

IMG_0281.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Het hotel dat ons ook geholpen heeft met de visumaanvraag, vinden we gelukkig makkelijk. En met wat handen en voetenwerk is het inchecken ook weer gelukt. De vrees dat Sint Petersburg een grauwe, criminele Sovjetstad zou zijn, is na een uur verdwenen. Brede boulevards met hier en daar grote gaten in het wegdek, toeterende wolga’s en lada’s naast flitsende mercedessen en BMW’s, stijlvolle gebouwen, mooie parken en overal water. Dit is het statige Rusland van de tsaren van weleer, vol met historie overgoten met een Westers sausje.

IMG_0319.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

De eerste dag vergapen we ons dan ook al wandelend door de stad en lopen de Nevsky Prospekt (de belangrijkste straat van Sint Petersburg) op en neer. En daar waar wij wandelen met stevige schoenen, een rugzak en comfortabele kleding, flaneren de Russische dames op stiletto’s in korte en strakke minirokjes ons links en rechts voorbij. Ook zwalken er zo nu en dan zwervers met een fles wodka in de hand langs ons. Bij marktjes verbazen we ons over het feit dat hier open en bloot wapens verkocht worden. Als we niet wandelen, nemen we de metro. De stations liggen tientallen meters diep en zijn van binnen schitterend. Het lijken stuk voor stuk wel museums. 5 Minuten op een roltrap staan is hier eerder regel dan uitzondering.

IMG_0332.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Sint Petersburg is gebouwd op diverse eilanden, die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Onmiskenbaar zijn de Nederlandse invloeden in de stad; hier zie je bruggen en grachten met ja wel ook hier: rondvaartboten. Langs een van de kanalen is een stukje New Holland opgezet. Peter de Grote liet hier begin 18e eeuw pakhuizen neerzetten die opgetrokken zijn uit de ons wel bekende rode bakstenen. Ook zijn er grote opslagplaatsen gemaakt. Het geheel doet wat verpauperd aan maar gelukkig zijn er grootse renovatieplannen voor dit deel van de stad. Er is nog een berg werk te verzetten. Eind 2015 zou het vernieuwde New Holland weer klaar moeten zijn voor toeristen.

IMG_0305.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Gezien onze beperkte tijd, hebben we alleen tijd voor de echte highlight; de hermitage. Dat museum staat bij de meeste mensen wel boven aan de bucketlist lijkt mij. En terecht, dit museum is een van de belangrijkste en grootste kunstmusea ter wereld. Een echte kunstliefhebber kan ik mezelf niet noemen, maar het gebouw an sich, is zowel van binnen als van buiten een lust voor het oog. Vergeet ook niet regelmatig omhoog te kijken. Ook de plafonds zijn hier schitterend. Evenals de vloeren.

IMG_0297.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Als je 1 minuut uittrekt voor het bekijken van ieder kunstwerk, dan kost een bezoek aan de hermitage je ongeveer 10 jaar van je leven. Je moet dus om keuzes maken, maar een dag moet je er zeker voor uittrekken. Het beste kan je vooraf thuis al bepalen wat je interesse heeft en een shortlist maken met wat je echt wilt zien. En vooraf online een toegangskaartje bestellen. Dat scheelt ook weer tijd die je dus langer binnen kunt doorbrengen. Tenzij je een studentenpas hebt, dan mag je gratis naar binnen.

IMG_0347.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Waar in een moderne stad de kantoren en hoge flats de skyline bepalen, domineren in Sint Petersburg de kerken en kathedralen je uitzicht. Om deze te bezoeken moet je als toerist de driedubbele prijs toegangsprijs betalen. Meestal word ik hier een beetje opstandig van maar zo zit het systeem nou eenmaal in elkaar.

Aan de overkant van de Hermitage zie je de dunne gouden toren van de Peter en Paul kathedraal hoog in de lucht. Boven op de toren van 123 meter zit een engeltje. In de gelijknamige kathedraal bevinden zich de overblijfselen van vrijwel alle Russische keizers en keizerinnen. Sinds de achttiende eeuw wordt dagelijks om 12.00 uur een kanon afgevuurd. Het gebedshuis wordt omgeven door de oude muren van de burcht uit 1700. Vooral bijzonder zijn de iconen in de muur, die gemaakt zijn van mozaïek.

IMG_0313.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Veel frivoler zijn de fleurige uivormige koepeltjes van de Opstandingskerk, een kwartiertje wandelen verderop. De kerk wordt ook de Verlosser op het Bloed genoemd, omdat deze gebouwd is op de plek waar tsaar Alexander II vermoord werd. Je kijkt er je ogen uit. Van binnen is de kerk onovertroffen, geen stukje van vloer, muren of plafond is onbewerkt.

IMG_0295.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

De Kazan Cathedral is ook een juweeltje in Barokke stijl. De buitenkant van de kerk heeft veel weg van zuilengang zoals je die op het St. Pietersplein in Rome ziet, maar dan versierd met gras en africaantjes.

En zo komt er na een paar dagen alweer een eind aan onze trip naar Sint Petersburg. Maar voordat we weer naar het treinstation gaan voor de terugreis naar Helsinki, bezoeken we ook nog snel het Russische spoorwegmuseum. Hier zien we veel schaalmodellen van locomotieven en wagons van de Trans-Mongolië Express en Trans-Siberië Express. Ook is er veel informatie te vinden over deze iconische reizen, de verschillende soorten rails, over besturingssystemen en nog veel meer technische details. Een passende afsluiting van onze treinstedentrip naar Sint Petersburg. Kort, maar zeker wel de moeite waard. Enjoy life!

Advertenties

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s