Waarom Lissabon altijd een goed idee is

IMG_2068.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Naast de meest zonnige hoofdstad van Europa is Lissabon in 2014 door The Guardian ook uitgeroepen tot ‘best budget city trip’ bestemming van Europa. Maar de witte hoofdstad van Portugal heeft meer te bieden dan alleen een lekker en zonnig klimaat. Lissabon is de stad van fadomuziek, de pasteitjes van Belém en natuurlijk van de historische gele trammetjes die zuchtend en steunend in de smalle straatjes omhoog kruipen. De wijken Alfama en Bairro Alto en de verschillende Unesco bezienswaardigheden maken een bezoek aan Lissabon compleet.

Twee keer ben ik er inmiddels geweest; een keer in het voorjaar en een keer tijdens kerst. Eén van mijn favoriete wijken in Lissabon is toch wel de wijk Bairro Alto. Smalle straatjes met rolluiken voor de ramen, gaven mij ’s middags niet echt een uitnodigend gevoel. Wat anders is dat ’s avonds! De wijk komt tot leven zodra de zon ondergaat en de rolluiken omhoog gaan. Overal waar je kijkt zitten ineens eettentjes en in alle hoeken en gaten bevinden zich etende en drinkende mensen. Luide muziek klinkt uit de boxen en het geroezemoes gaat tot laat in de nacht door. Onder het genot van een ‘caipirinha’ en wat verse sardientjes (die hier echt 10 keer lekkerder smaken dan die uit blik) zit ik wiebelend op het schuin aflopende terras te genieten. De avond duurde nog lang.

P1100430.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Vol verwachting ging ik in de kerstperiode terug naar deze wijk. Groot was mijn teleurstelling dat hier in de winterperiode nagenoeg niks te beleven is. De rolluiken bleven dicht en de gezelligheid is dan ver te zoeken.

Waar je in Bairro Alto moderne Top-40 muziek hoort is het in Alfama fado wat de klok slaat. Tijdens je bezoek aan Lissabon moet je echt gaan luisteren naar het traditionele Portugese levenslied, vertolkt door zangers uit de buurt, over een leven vol weemoed, melancholie en verdriet. Het kwam op mij vooral heel dramatisch een meeslepend over, ondanks dat ik geen flauw idee had wat er precies gezonden werd. Er zijn elke avond wel optredens te vinden, vooral in de restaurants. Onder het genot van een glaasje port en een lokale maaltijd waan je je spontaan in een andere wereld en in een andere tijd.

IMG_2495.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Geografisch gezien ligt er een gigantisch groot plein in het midden van de stad; het Praça do Comércio. Dit staat ook wel bekend als het paleisplein. Aan de ene kant van het plein vindt je de Taag rivier. Als je aan de andere kant van het plein afloopt, komt je in dé winkelstraat van Lissabon terecht.

P1100475.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Als je omhoog kijkt zie je hoog op een van de heuvels Castelo de São Jorge liggen. Het is even een klim maar als je boven bent, word je beloond met een een fenomenaal uitzicht over de rode daken van de stad en de rivier met zijn glimmende jachten. Vooral ’s avonds is het uitzicht over de stad mooi. Het kasteel zelf met de bijbehorende tuin is leuk om te bezichtigen.

IMG_2140.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Bélem is de wijk van Lissabon waar je een aantal Unesco sites moet bezoeken. De 16e eeuwse toren van Bélem ligt in het water en is via een brug bereikbaar. Voor een paar euro kan je naar binnen en vanaf de bovenste etage heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

IMG_2078.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Aan de andere kant van de Avenida de Brasilia ligt het Mosteiro dos Jerónimos. Dit is één van de meest prominente gebouwen van de stad. Het is een oud klooster wat ook op Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

P1100442.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Maar naast bijzondere gebouwen vind je in Belém op de overheerlijke pasteitjes. Soort bladerdeeg gebakjes gevuld met gele room. Bij Pasteis de Belém maken ze sinds 1837 de lekkerste dus als je in de buurt bent, sluit achteraan in de rij om naar binnen te gaan. Doe als de locals en schuif aan de bar een pasteitje naar binnen of doe toeristisch en ga rustig aan een tafeltje zitten om te genieten van je pasteitje en de mooie blauwe Portugese tegeltjes aan de muur.

IMG_2073.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Overal kom je deze tegeltjes tegen. Binnen en buiten, op de vloer en tegen de muur en in de meest uiteenlopende kleuren. In Lissabon kan je naar het Museu do Azulejo. Hier kom je alles te weten over de tegeltjes van Lissabon.

Net als Rome is ook Lissabon op heuvels gebouwd. De pijn in je kuiten na een dag lopen, herinnert je aan de hoogteverschillen die je overbrugd hebt. Gelukkig bieden de (tandrad)trammetjes je in dit geval uitkomst. Het historische trammetje met nummer 28, rijdt met name door de oude delen van de stad een rondje. Zo kunnen je voeten en benen even lekker bij komen, terwijl jij van het uitzicht en de stad geniet. Om de haverklap word je opgeschrikt door de chauffeur, die aan de bel trekt om mede straatgebruikers op de aankomende tram te attenderen.

P1100426.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Ook in de meest zonnige hoofdstad van Europa regent het wel eens. Zodoende ben ik ook op zoek gegaan naar een overdekte bezienswaardigheid. Omdat in 1998 de Wereldtentoonstelling Expo in Lissabon werd gehouden is er een eindje buiten het oude centrum een een nieuw modern zakencentrum ontstaan. Hier vind je architectonische hoogstandjes, kantoren, een concertgebouw en een van de grootste aquariums van Europa; Oceanarium. Dit aquarium is mooi van opzet maar ik zie deze dieren toch liever in vrijheid tijdens het duiken dan dat ze zo opgesloten zitten en 50 keer per minuut fotoflitsen in hun ogen krijgen.

De sfeer is in de stad is gezellig, aangenaam en echt Zuid Europees. Het eten is er heerlijk en drankjes zoals port en sangria zijn er goedkoop. Een shot Aginjinha koop je op straat in kleine plastic bekertjes. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een goedkope en zonnige stedentrip vol cultuur die er voor zorgen dat Lissabon altijd een goed idee is om naar toe te gaan.

P1100499.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Voor de kosten hoef je het niet te laten. Lissabon ligt op zo’n 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam en voor rond de 100 euro moet je met een van de goedkopere maatschappijen een vliegticket kunnen vinden. Overnachtingen zijn er spotgoedkoop, evenals eten en drinken. Ook het huren van een auto is niet duur. Zo kan je ook nog iets van de omgeving van Lissabon zien.

Advertenties

3 thoughts

  1. Lissabon staat echt al lánge tijd hoog op mijn wishlist. Het lijkt me er zo mooi, sfeervol en gezellig! Jouw blog bevestigd dat alleen maar weer. Ik moet er echt eens tijd voor maken en onwijs genieten van Portugal. Zin in!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s