De highlights van Polen

IMG_0124Ho, Stop! Kijk uit! Pas op. Een tractor, een caravan, een paard met wagen, een sportauto. Een pothole, een dirtroad. Inhalen over de doorgetrokken middenstreep, korte invoegstroken. Met 3 auto´s naast elkaar over een tweebaansweg. Niet leesbare en soms grappige plaatsnaam borden. Welkom in Polen! Het land waar we kleine week vakantie hebben gevierd en zeker nog wel een keer naar toe terug willen. Van alle highlights hebben we er pas 3 kunnen bekijken dus dat vraagt om een tweede bezoek.

 

Vanuit het perfect georganiseerde Duitsland met zijn mooie brede autobahnen waar je snel kilometers kunt maken, zijn we met de auto de grens over gestoken naar Polen. Bij de grens worden we van harte welkom geheten. Des te verder bij de grens vandaan worden de wegen slechter en de weggebruiken minder. Ook de Oostblok architectuur neemt per kilometer toe.

Wie in Polen zelf rond gaat rijden, moet wel een beetje autocoureur zijn. De kwaliteit van de wegen wisselt sterk en is soms nog slechter dan we ooit in Afrika zijn tegen gekomen. Hier en daar ligt gloedje nieuw asfalt, op andere plekken gravel, kapot asfalt of iets daar tussen in. Voor je vakantie investeren in goede schokbrekers is in ieder geval geen overbodige luxe. Avontuurlijk is het in ieder geval, dat je nooit goed kunt inschatten hoeveel tijd je kwijt bent om een bepaalde afstand te overbruggen.

IMG_0119Maar dat alles mag de pret niet drukken, want wij zijn op weg naar Warschau, de hoofdstad van Polen. En dat doet behoorlijk modern aan. In en rond het centrum vindt je de bordje ´gratis wifi´ naast de McDonalds, de Starbucks en de bekende kledingmerken. Niks grauw en grijs; het centrale plein met rondom de pastelkleurige huizen doet erg gezellig aan en je kunt je hier prima een paar uur terras zitten. En je ogen uitkijken. De Poolse vrouwen doen hun best er zo goed mogelijk uit te zien en dat lukt ze behoorlijk goed, moet ik zeggen. De terrasprijzen voor eten en drinken zijn er vriendelijk. Voor 15 euro moet je lekkere maaltijd kunnen eten. Betalen doe je echter nog steeds in Poolse Zlotys. Ondanks dat Polen in  2004 al lid is geworden van de EU, is de euro nog niet als wettelijk betaalmiddel ingesteld.

Als je op een zaterdag in Warschau bent, garandeer ik je dat je minsten één bruidje over straat ziet lopen, maar het zouden er ook zomaar 5 kunnen zijn. Trouwen is ‘hot’ en wordt groot(s) aangepast.

Maar wat moet de stad er na de Tweede Wereldoorlog anders uit hebben gezien. Begin 1945 heeft Hitler de persoonlijke order gegeven alle nog overeind staande culturele gebouwen op te blazen. Warschau was een grote ruine. In Polen zijn veel vernietigingskampen geweest waarvan Auschwitz waarschijnlijk de bekendste is. Omdat je heel makkelijk en goedkoop op Krakau kunt vliegen, hebben we besloten Auschwitz een andere keer aan te doen. We hebben ervoor gekozen om naar de Wolfsschanze te gaan.

IMG_0138De Wolfsschanze is de bunker waar Hitler tijdens de tweede wereldoorlog regelmatig verbleef. Het is een behoorlijk groot complex. Toen de Russen kwam hebben de Duitsers het complex zelf zoveel mogelijk op proberen te blazen. Dit is voor een deel gelukt. De muren zijn echter zo dik dat niet alles neer is gegaan. Een aantal ruines kan je wel in. Een aantal ook niet vanwege instortingsgevaar.

Als je nog een keer op een bijzondere plek wilt overnachten, kan je dit doen in het voormalig SS hotel wat in ere hersteld is. Vanuit het hotel heb je uitzicht op de bunkers en de plek waar de aanslag op Hitler is geweest. Beetje vreemde plek om te overnachten lijkt het me wel.

De omgeving is verder super mooi. In de periode tot 1945 was het gebied waar de Wolfsschanze zich bevond Duits. Nu is het diep in Polen, richting de Russische grens. De natuur kenmerkt zich hier met moerasachtige poelen. Helaas hebben de muggen dit stukje van Polen ook ontdekt. Goed anti-muggenspul mee nemen is dan ook het devies. Of een lange broek aan natuurlijk. De Mazurische meren zijn voor de Poolse jeugd het Salou van Spanje. Het is er een groot vakantieparadijs voor pubers en jong-volwassenen. Het goedkope bier vloeit er rijkelijk, de discodreunen gaan tot lang door en er is volop vertier.

Al met al een prima plek om onze vakantie in Polen af te sluiten. Polen is een fijn en goedkoop vakantie land. We gaan hier zeker nog een keer naar toe terug. In ieder geval om in alle rust een waardig bezoek aan Auschwitz te brengen. Maar dan waarschijnlijk  wel met het vliegtuig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s