Wintercamping is cool!

De eerste nachtvorst heeft inmiddels plaats gevonden, ik heb de ruiten van mijn auto al een keer ’s ochtends gekrabd en in de Alpenlanden is de eerste sneeuw al gevallen. Heerlijk! Nu heb ik in een eerdere blog al wel eens laten doorschemeren dat ik een typisch zomermeisje ben, maar voor een goede wintersport vakantie ben ik wel te porren.

IMG_2167.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Sinds jaar en dag ben ik namelijk fervent snowboardster. Denk dan vooral aan een stralend blauwe lucht, een halve meter vers gevallen sneeuw en ik die daarin een mooi eerste spoor naar beneden trek. Afgelopen jaar toen er in de eerste nacht een vers pak sneeuw gevallen was, stond ik vanaf 07.00 uur voor het raam vanuit ons appartement te kijken wanneer de sportwinkel in het plaatselijke sfeerloze Franse skidorp open ging. Ik was namelijk mijn sneeuwbril vergeten vanuit Nederland mee te nemen. Stom natuurlijk. Maar toen de lift dan eindelijk open ging, stond ik wel als een van de eersten met helm en skibril klaar om de pistes onveilig te maken.

Zo uit het raam starend gingen mijn gedachten terug naar jaren geleden; de tijd dat ik met mijn zus en ouders op regelmatige basis naar Oostenrijk trok. En die reis duurde altijd lang want wij gingen met de caravan! Regelmatig heb ik op school uit moeten leggen dat wintercamperen niet koud is, dat we echt niet het enige gezin op de camping zijn en dat het juist super leuk is. Het was zelfs zo leuk, dat mijn ouders een winterplek op de camping gingen reserveren. Dit betekende dat ik gemiddeld genomen 3 a 4 keer per jaar met een snowboard onder mijn voeten op de Oostenrijkse bergen te vinden was.

IMG_0238Piep, piep, piep; de wekker gaat! Mijn vader staat als eerste op en maakt ons wakker. Mijn zus en ik liggen in een stapelbed vlak bij de deur. Zodra mijn vader naar buiten gaat, ben ik klaarwakker. De koude lucht stroomt de warme caravan in. Even bedenk ik om verder in mijn slaapzak te duiken maar dat is geen optie. Snel klim ik uit bed en beland op de door de vloerverwarming aangename bodem van de caravan. Tja, en dan moet je echt even door de kou heen naar het douchegebouw om te plassen en wassen. Op de terugweg koop ik heerlijke verse kaiserbrotchen bij de campwinkel. Even ontbijten en dan snel naar de pistes.

IMG_2183.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Hoe anders gaat dat de laatste jaren. Ik ga meestal wintersporten in Frankrijk. Met een vliegtuig het liefste, want Frankrijk is toch wel ver rijden voor een weekje en we wonen nu eenmaal heel dicht bij Schiphol. De huurauto proppen we onderweg bij een Carrefour vol met eten voor een week om hem daarna in de parkeergarage van het appartementencomplex te zetten. Het appartement heeft in essentie meestal wel iets weg van een caravan. Een stapelbed in de gang, een bedbank voor de TV en weinig vierkante meters om je kont te keren. Het enige verschil is eigenlijk dat je in Frankrijk geen kaiserbrotchen kunt krijgen maar croissants en baguettes en dat je als buitenleefruimte een balkonnetje hebt in plaats van een hele camping.

En zodoende kom ik er achter dat ik de wintercamping een beetje ben gaan missen. ‘Wat dan?’ vraag je je misschien af. Zo aanlokkelijk klinkt het je waarschijnlijk niet. Maar het is die leefruimte, het buiten zijn, middenin de natuur met uitzicht op een veldje met paarden, in de frisse lucht na het snowboarden nog een wandeling maken, nadenken over de afvoer van het water, het vullen van de gasflessen en hoe je de sneeuw van het dak af gaat krijgen. Als je terugloopt na de afwas en omhoog kijkt en al die sterren ziet stralen, wat een schitterend gezicht! De bergen lijken in het donker licht te geven. Vooral in de kerstperiode is zo’n wintercamping ontzettend sfeervol. Hier en daar worden ijsbarretjes gemaakt en worden vuurkorfjes aangestoken. Zeer regelmatig heb ik sneeuwpoppen gemaakt die bijna net zo groot waren als ik zelf ben. En die ook langer dan 1 nacht bleven staan.

Dus zoals gezegd; wintercamping is cool! Maar zeker niet omdat je het koud krijgt. Ik kan mezelf na jaren wintercamperen wel ervaringsdeskundige noemen. Een van de wintercampings die ik je kan aanraden is Camping Woferlgut in Oostenrijk (www.woferlgut.nl). Deze camping behoort tot een van de beste wintercampings in Europa. De voorzieningen zijn er super. Je kunt hier zelfs een eigen badkamer voor een periode huren en gratis gebruik maken van de sauna. En wat is er leuker dan in plaats van het dompelbad met een baddoekje om je lijf naar buiten rennen en door de sneeuw rollen. Zell am See is een leuk stadje met een hoog voorzieningen niveau en met de gletsjer bij Kaprun in de achtertuin ben je altijd zeker van sneeuw.

Dus ben je nog op zoek naar een wintersportbestemming en wil je het eens anders doen; overweeg een wintercamping. Als je zelf geen caravan hebt, kan je op de meeste campings een (sta)caravan huren. Dit zal niks af doen aan de beleving van het wintercamperen. Tschuss!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s