Top 5 toeristische hoogtepunten in Tromso

IMG_7011Het noordelijk en het zuidelijk halfrond had ik al gezien, het (verre) oosten en het westen ook. De evenaar en de steenbokskeerkring was ik al een paar keer over gegaan maar nog nooit was ik boven de arctische cirkel geweest. Tot afgelopen winter. Om aan de kou het wennen vlieg ik samen met mijn zus vanaf Schiphol naar Oslo. Al twee keer eerder ben ik hier in de zomer geweest, maar een stad in de winter is toch anders. Gelukkig schijnt de zon er volop op los en ziet alles er met die witte sneeuw betoverend mooi uit.

De volgende dag vliegen we door naar Tromso, de meest noordelijk gelegen stad in Noorwegen. Een leuke studentenstad met zo’n 60.000 inwoners. We settelen ons in Bed&Books. Net iets buiten het centrum gelegen in een Noors houten huis met eigen keuken. Zo’n eigen keuken is het geld wel waard want simpel uit eten gaan bij een pizzeria ben je met gemak 70 euro kwijt met twee personen.

IMG_6989

Zodra we het vliegtuig uitstapten, kwamen we in een witte wereld terecht. En hoe veel te verder we van het vliegveld kwamen, hoe sprookjesachtiger het werd. Na even de stad verkend te hebben, gaan we richting het toeristenbureau waar we van alles en nog wat kunnen boeken. Met de weerberichten en de voorspellingen van het noorderlicht in ons achterhoofd maken we een planning en boeken de diverse activiteiten. Dit zijn de 5 echte hoogtepunten vanuit Tromso die je niet mag missen.

1.Het Noorderlicht/Aurea borealis. Een van de grootste trekpleisters in het hoge noorden is het noorderlicht. Het is een fantastisch natuur spektakel wat je echt niet mag missen. Bedenk van te voren goed of je het noorderlicht wilt gaan chasen of meer een experience wilt. In het eerste geval ga je met een busje op zoek naar de plek waar je het noorderlicht het beste kunt spotten. Dit kan betekenen dat je uren op weg kan zijn, maar de kans dat je het noorderlicht ziet wel groot is. Met een experience ga je naar een locatie toe waar je vaak rond een kampvuur kunt zitten en ook voor eten en drinken gezorgd wordt. Op beide avonden hebben wij het licht gezien. De experience vond ik wel wat ontspannender en relaxter.

_GY43006

2.Walvissafari. In de koudste en donkerste maanden van het jaar kun je rondom Tromso walvissen spotten. Meestal blijven ze tot eind januari. Maar begin februari wagen we toch nog een gokje. Met een klein bootje zijn we op pad gegaan. Helaas geen walvissen gezien, maar de vergezichten vanuit het bootje zijn spectaculair. Je ziet alles op een net wat andere manier dan vanaf de kust.

IMG_7136

3.Rendieren. In Nederland lopen koeien, maar in Noorwegen hebben ze rendieren. Erg leuke dieren die normaal vrij rondlopen in de bergen maar in de wintermaanden bij elkaar gehouden worden. Ze moeten dagelijks gevoerd worden en wat is er leuker om dat door een stel toeristen te laten doen. Dus ook wij gaan braaf brokjes uitdelen. Als beloning mogen we op een slee achter de rendieren aan en worden we door een prachtige omgeving voortgetrokken. Na het sleeen krijgen we ook nog uitleg over de Sami cultuur en wordt er gejoikd, een bepaalde traditionele manier van zingen.

IMG_7045

4.Husky’s. Naast rendieren hebben ze in Noorwegen ook de husky honden. Prachtige dolenthousiaste honden die staan te trappelen om je voort te trekken. Ook hier is het leuk om je op een slee te laten voortrekken. We zijn bij een kennel geweest bij Villmarkssenter. Hier krijg je ook uitleg over de ins- en outs van de sleetochten. En ja, er waren ook hele schattige puppies die je het liefste zo mee naar huis zou willen nemen.

2016-02-05 20.35.29

5.Wandelen. In en rond Tromso kan je prachtig wandelen. Je kunt dit georganiseerd doen met van die tennisrackets onder je voeten maar wij kozen voor zelfstandige wandelingen bij Tromsdalen en in de buurt van de skischans. De Noren zelf zijn erg sportief. En midden in de natuur zijn langlaufsporen getrokken waarlangs je perfect kunt wandelen. Sommige tracks zijn zelfs verlicht. Wat natuurlijk wel handig is want de dagen zijn kort.

IMG_7585

En mocht je nu nog tijd over hebben in Tromso, ga dan naar de kathedraal, de bierbrouwerij, het polar museum of met de kabelbaan de berg op. Er is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem wel een flink gevulde portemonnee mee. De meeste excursies kosten tussen de 100 en 150 euro. Overnachtingen, uit eten gaan en drankjes kosten voor mijn gevoel bijna een keer zo duur als in Nederland. Maar je krijgt er ook wel een heel bijzondere pure ervaring voor terug. En dat is veel waard!To

Advertenties