De middelste van de drie

IMG_0156Het is al weer even geleden maar ook de middelste van de drie Baltische landen, Letland dus, heb ik aangedaan. En Letland is zo ongeveer op alle gebieden de (ge)middelste van de drie. In ieder geval qua geografie, inwoners, formaat en ligging.

Maar Letland heeft Riga, de grootste stad van de Baltische landen met ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad werd gesticht in 1201 en vanaf de 16de eeuw werd de streek beheerst door verschillende grootmachten. Ter gelegenheid van het 800- jarig bestaan van de stad in 2001 werd het historisch stadscentrum volledig opgeknapt en is het hier prima vertoeven. Riga wordt niet voor niks ook wel ‘Parijs van het Oosten’ genoemd en aangezien Parijs een van mijn favoriete steden is, had ik het ook in Riga prima naar mijn zin. De stad is bekend om zijn vele gebouwen in Art Nouveau en Jugendstil stijl maar je vindt er ook nog sombere Sovjetgebouwen. De mooiste panden bevinden zich in de zogenaamde ‘Jugendstil’ wijk. Het oude stadscentrum is door Unesco aangewezen als beschermd werelderfgoed.

Het oude stadscentrum is grotendeels autovrij, volledig geplaveid met kinderkopjes en volop winkelstraten en terrassen. De terrassen zijn druk bezet met Engelsen en Scandinaviers. De drank is hier namelijk spot goedkoop. De Engels komen met low cost airlines en gebruiken Riga als stapstad voor een vrijgezellenavond. De Scandinaviers komen met de ferry en gaan in de stad door, waarmee ze op de boot al begonnen zijn. Maar op zich heb je hier verder weinig last van. Omdat de Baltische landen zo noordelijk gelegen zijn, blijft het in de zomer super lang licht en geniet je dus dubbel en dwars.

Vlak bij Riga ligt de mondaine badplaats Jurmala. Jurmala ligt aan de Oostzee en heeft een prachtig breed strand over een lengte van  ongeveer 20 kilometer. Baltisch mooi en hip en traditioneel met Russische invloeden gaan hier schaamteloos hand in hand op het Bloemendaal van Letland.

Het zand is er heel zacht en fijn. Achter het strand begint het bos en in het bos staan enorme grote en oude villa’s. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Alhoewel, Jurmala is al wel ontdekt en dus ook de nieuwbouw villa´s en appartementen zie je hier meer en meer verschijnen. Flaneren doe je langs de dure winkelstraat, oppassend voor de grote en dure auto´s die hier rond rijden en dubbel geparkeerd staan.

IMG_0190Als je het net als wij goedkoop wilt houden, is camperen ideaal. Vlakbij de camping ligt het treinstation vanwaar je snel en goedkoop in het centrum van Riga bent. Wij sliepen op camping Nemo en hadden een klein tentje, maar voor ongeveer €10 kan je ook een cottage huren.  http://www.nemo.lv/en/cenas.html

Verder stond het Gauja national park op de itinerary wat pas sinds 1973 een national park is. Het is een van de populairste uitstapjes voor toeristen. De blauw groene Gauja rivier stroomt door het park heen wat vooral een bosrijke omgeving  is. Je kunt hier diverse mooie wandeltochten maken en kanoën. Bijzonder was dat de ‘auto ferry’ die je vanaf Ligatne naar de andere kant van de rivier kon brengen, van hout gemaakt was. En handmatig getrokken werd!

IMG_0173Al met al is Letland een prima vakantie land. De kosten liggen er wat lager dan in Nederland en de infrastructuur is er over het algemeen behoorlijk goed. Riga is een leuke stad voor een stedentrip!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s