De Kroatische toppers Trogir en Split

P1090720.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Kroatië is een heerlijk vakantieland; leuke stadjes, mooie stranden, azuur blauw water waar je kunt duiken en snorkelen, volop zon hebt en je heerlijk kunt eten. En de prijzen liggen er een stuk lager dan in Italie wat aan de andere kant van de Adriatische zee ligt dus dat is ook mooi meegenomen. Helaas is het ook best een behoorlijk stuk rijden. De meeste Nederlanders blijven dan ook hangen rond het schiereiland Istrie. Maar als je nou een stuk zuidelijker afzakt naar Dalmatie, is het allemaal ietsjes rustiger, goedkoper en kan je tussen het op het strand liggen door 2 fantastische stadjes bekijken. Want vanuit Trogir kan je makkelijk naar Split. En vanuit Split dus ook prima naar Trogir.

Wij hadden van Trogir onze uitvalsbasis gemaakt. Een heerlijk klein autovrij stadje, omringd door Middeleeuwse stadsmuren met nog steeds de authentieke toegangspoorten, wat vol staat met mooie Renaissance gebouwen in de kenmerkende stijl, prehistorische overblijfselen, leuke winkeltjes in smalle straatjes met hier en daar mooie pleintjes, kunst, verlaten kiezel strandjes én als hoogtepunt de altijd bedrijvige boulevard waar de luxe jachten van over de hele wereld een plekje proberen te vinden. Genietend van een lekkere cocktail of een lekkend ijsje is dit toch altijd een leuk schouwspel om van een afstandje te bewonderen.

P1090707.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Aan het eind van de dag is de boulevard the place-to-be. Terrassen en restaurants zijn er in overvloed. Hier en daar komen wat straatartiesten langs en zie je living-statues. Zodra het donker wordt (en zeker nog niet om de in Nederland gangbare 18.00 uur) kan je hier ook prima terecht voor eten. Pizza, pasta, vis, schelpdieren, salades en ijs; alles kan hier en het smaakt Italiaans goed.

P1090666.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Sinds 1997 staat het historische centrum van Trogir op de werelderfgoed lijst van Unesco vanuit zowel cultureel als historisch perspectief. Historisch gezien hebben zo’n beetje alle Europese grootmachten hier gezeteld en hun stempel gedrukt. Cultureel gezien omdat er weinig plekken op aarde zijn waar je zoveel kerken zo dicht bij elkaar kunt vinden. Met name de Romaanse, Renaissance, Barokke en Venetiaanse stijl zie je terug. De leeuw van San Marco zie je ook her en der in het centrum. Meer dan neon verlichting, posters en andere moderne ‘versieringen’ uit het huidige straatbeeld. Deze zijn hier namelijk verboden om de oude sfeer in het centrum niet te verliezen. En dat is volgens mij goed gelukt.

P1090712.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Het belangrijkste hoogtepunt van het stadje is de 14e eeuwse Venetiaanse kathedraal; één van de mooiste die je in Kroatië tegenkomt en bekend staat als best bewaarde romaans-gotische complex. Bekende Dalmatische beeldhouwers hebben hier gewerkt aan deze kathedraal. Een bezoekje waard is de St. Ivans kapel waar je vanuit de toren een schitterend uitzicht hebt over de stad en de eilandjes in de verte.

Zo’n mooie stad moest natuurlijk verdedigd worden dus buiten de stadspoorten is in de 15e eeuw het Kamerlengo fort gebouwd. Het uitzicht vanaf hier is nog wijdser. In de zomermaanden kan je hier genieten van folklore shows, live muziek en klassieke concerten. Ook het Grand Cipiko Palace en de noordelijke toegangspoort naar het oude centrum mag je niet missen.

P1090672.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Maar na een paar dagen wil je ook wel weer wat meer van het land zien. Gelukkig ligt er een kilometer of 25 nog z’n leuk pareltje om te ontdekken; Split. Ondanks dat wij een auto bij ons hadden, zijn we er twee keer met een boot naar toe gegaan. Die varen vanuit de haven een paar keer per dag. En het is toch wel even heerlijk om zo die wind door je haren te voelen op een warme dag.

Ook voor Split geldt dat het een oud stadje is met veel overblijfselen uit de oudheid, een mooi centrum met veel restaurantjes en terrasjes en een leuke jachthaven met boulevard. Het is de tweede stad van Kroatie en dus wel wat groter dan Trogir en doet daardoor wat stadser en drukker aan, wat ik zelf niet vervelend vind. Maar nog steeds zijn alle bezienswaardigheden goed op loopafstand aan te doen.

P1090716.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Een van de mooiste bezienswaardigheden is Diocletian’s Paleis. Het Diocletian’s Paleis zijn de Romeinse overblijfselen die het historische centrum van Split vormen. Vroeger was de ommuurde stad met alle Romeinse paleizen, huizen, pleinen, straten en baden het kloppend hart van Split en dat is het nog steeds! De verschillende pleintjes erachter zijn met elkaar verbonden door middel van smalle straatjes en het wemelt er van de winkels, terassen, restaurants en bars. Verdwalen is hier zeker geen straf want je ontdekt altijd wel weer wat leuks. Het Diocletian’s Paleis is gelegen tussen 4 poorten die naar metalen zijn vernoemd: Brons, Goud, IJzer en Zilver. Zo kan je je altijd weer oriënteren aan de hand van de poorten.

Onder het Diocletian’s Paleis vind je de gewelfde zalen. De meeste zalen zijn leeg en ogen daardoor erg groot en kaal maar in sommige zalen worden exposities en kunsttentoonstellingen georganiseerd. Mocht je nu iets te vaak verdwalen in het labyrinth van straatjes, dan kan je een paar keer per dag mee met een gratis wandeling door het centrum van Split georganiseerd door de locale touristoffice. Een gids vertelt je dan alle historische en hedendaagse weetjes en laat je de mooiste plekjes zien.

Ook in Split hebben ze een kathedraal, de St. Domnius Kathedraal. De klokkentoren van deze kathedraal is ook zo’n landmark in het historische centrum van Split. De kathedraal is gewijd aan de beschermheilige van Split. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 4de eeuw en dat is behoorlijk oud. Met je toegangskaartje kan je ook de Jupiters Tempel meepikken. Deze tempel maakte vroeger deel uit van een complex van drie tempels, maar dit is de enige die nog over is. De sphynx bij de ingang is uit Egypte meegenomen. Onder de tempel vind je de crypte die ooit als kerk is gebruikt.

P1090701.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Na al dat heerlijke eten, terras zitten en ijs eten, ben ik zo nu en dan blij met wat beweging op vakantie. Gelukkig is wandelen een makkelijke en goedkope hobby die je overal kunt uitoefenen. Een stukje verderop kan je op Marjans Hill namelijk heerlijk wandelen op een van de tientallen bewegwijzerde wandelpaden langs dierentuinen en begraafplaatsen. Door de vele naaldbomen loop je behoorlijk beschut en uit de zon. En met een prachtig uitzicht op zee! Als beloning voor je inspanning kan je op de top van de heuvel wat gaan drinken bij et locale cafeetje. Hier vandaan heb je een geweldig uitzicht over Split en de Adriatische Zee.

P1090778.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Al met al zijn beide plaatsjes een prima uitvalsbasis voor een verblijf in Kroatie. Je kunt er genieten van al het moois dat het land te bieden heeft en toch de voordelen van de infrastructuur van de stadjes ervaren. In september 2015 ga ik weer eens naar Kroatie toe. Met Ryanair vlieg ik heel goedkoop vanaf Brussel op Zadar en trekken we langs de kust naar het zuiden met als einddoel het prachtige Dubrovnik. Enjoy life!De krant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s