Venetie, Verona en Vertier aan het Gardameer in 1 weekend

IMG_1405.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Soms wil je een beetje van dit en een beetje van dat. Wat cultuur, natuur, shoppen, relaxen, romatiek, lekker eten. Te veel om op te noemen maar te weinig tijd. Het ultieme weekend weg zeg maar, maar daar heb je dan een week tijd voor nodig om alles in te proppen. Nu ben ik zelf best een snelle reiziger. Met uren door een museum struinen doe je mij geen plezier. Ik ben ook nogal onrustig aangelegd dus na een paar uurtjes uitrusten in de zon kan ik er meestal wel weer tegen aan en sta ik te trappelen om nieuwe plaatsen te ontdekken.

Italie is een van mijn favoriete landen en laat ik nou ook laatst eens de ultieme stedentrip hebben gedaan. Drie halen schreef ik al in de titel en dus ja, in een weekend zowel Venetie, Verona en het Gardameer bezoeken. Het kan echt. En nee, ik heb geen onbeperkt budget of een helikopter tot mijn beschikking, maar ben wel goed in plannen 🙂 Graag deel ik mijn tips met je zodat ook jij het maximale uit een weekend weg kan halen.

Venetie
In alle vroegte vertrek ik samen met een vriendin vanaf Schiphol naar Verona airport. Uiteraard met alleen wat handbagage in een rugzakje. Niet in een trolley want die zijn onhandig als je gelijk na aankomst op pad wilt. Na aankomt in Italie gaan we met een bus naar het treinstation en daar springen we op de intercity die ons naar Venetie brengt. Zo sta je ‘s ochtends nog bij de Starbucks op Schiphol, een paar uur later wandel je in het voorjaarszonnetje over het Piazza San Marco, langs het Palazzo Ducale en de Campanile, drink je cappuccino met een catuccini en eet je een veel te dure pizza.

IMG_1409.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Maar Venetie moet je ervaren, dus lopen we alle straatjes door, langs de kade, voorbij de San Marco basiliek, over de bruggetjes en langs de Rio Grande. Uitgeput gaan we eind van de dag naar het station. Iets te gehaast springen we in de trein. Helaas zijn we vergeten het treinkaartje vooraf op het station te stempelen. Met een boete van een aantrekkelijke conducteur als gevolg. Zelfs wat flirten helpt ons niet dus 30 euro betalen is het enige wat ons rest. Een uur en 15 minuten later zijn we weer in Verona en gaan we op zoek naar ons hostel.

IMG_1416.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Vanuit de stad lopen we 120 meter over de statige Ponte Scaligero. Het hostel blijkt mooi bovenop een heuvel te liggen dus na een stevig klim liggen we ’s avonds moe en voldaan in bed na te genieten.

Verona
De volgende ochtend in daglicht zien we pas hoe mooi de bakstenen brug is. En het middeleeuwse Castelvecchio wat er achter ligt! Vanaf hier heb je een super mooi uitzicht op zowel de stad als de bergen. De 7 torens en 4 gebouwen zijn allemaal ommuurd. Maar natuurijk is Verona bekend om zijn liefdesverhaal. Het stelletje Romeo en Julia komt je vast bekend voor. Zij figureren in het zestiende-eeuws Shakespeare toneelstuk. En dus ga je als je in Verona bent naar het balkonnetje op een klein binnenpleintje. Tegelijk met tientallen andere toeristen. Wat mijn betreft een drukte om niks. Maar ja, het hoort er toch bij dus maak je je verplichte foto om snel de rest van de stad te gaan ontdekken.

IMG_1432.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Eerst maar eens een drankje doen op het grote en levendige Piazza Bra en de in de omgeving wat shoppen. Echt verdwalen kan je hier niet, want de oude binnenstad is niet zo heel groot. Op het plein vind je het ruim tweeduizend jaar oude Amfitheater. Dit is een van de best bewaarde Romeinse arena’s en persoonlijk vind ik hem eigenlijk mooier dan die in Rome. Deze arena is ook nog steeds in gebruik. Gelukkig niet meer voor gladiatoren, maar nu voor opera’s. We besluiten spontaan een kaartje te kopen voor een voorstelling diezelfde avond. Om twee redenen hebben we geluk. Een: we kunnen nog een last-minute betaalbaar kaartje op de kop tikken. Twee: het blijft die avond droog zodat de voorstelling ook daadwerkelijk kan doorgaan.

IMG_1445.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

De akoestiek is voortreffelijk en er wordt een waar spektakel opgevoerd. Ik weet niks van opera’s maar het is fascinerend om te zien. Naast het geen wat op het toneel afspeelt, zijn ook de italianen zelf het bekijken waar. De voorste rijen zijn gevuld met mannen in smokings en dames in gala jurken. Wij zitten ergens bovenaan op een stenen bankje. Dus…. huur zeker bij de ingang een kussentje en een plaid want de hele voorstelling duurt uren en kleed je warm aan. In het voorjaar koelt het ’s avonds nog behoorlijk af als je lang stil zit.

Vertier
De derde dag werd in ons geval het Gardameer! De trein die ons op de 1e dag zo snel naar Venetie bracht, brengt ons nog sneller en voor een paar euro’s vanuit Verona naar Peschiera del Garda. Een leuk plaatsje aan het Gardameer. Geen echt hoogtepunt, maar wel heerlijk om even langs het meer over de promenade te slenteren en van het voorjaarszonnetje te genieten.

IMG_1464.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Ook hier uiteraard een kasteel uit vervlogen tijden en restanten van een stadsmuur.
Binnen in het centrum is het gezellig toeven: pleintjes, een haventje, terrasjes, romantische doorkijkjes, overal bloemen, winkeltjes waar werkelijk van alles te koop is…. het is er gezellig druk.

Een van de grote attracties in de buurt is het 3 km in noord-oostelijke richting gelegen pretpark Gardaland. Jaren geleden ben ik hier als klein meisje met mijn ouders naar toe geweest. Nu ontbreekt het ons helaas aan de tijd om er naar terug te gaan. Want ja, dat krijg je als je 3 dingen in 1 weekend wilt proppen.

Advertenties

One thought

  1. Pingback: TravEllenineurope

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s