Turijn, de ontdekking van Noord Italie

WD_D9F0Toegeven, als je aan Noord Italie denkt, is Turijn niet de eerste stedentrip bestemming die in je op komt. Je hebt tenslotte Milaan, Venetie, Florence en Rome die allemaal een stuk meer voor de hand liggen. Maar als je die al gezien hebt, je een keer wat anders wilt en je weet dat er bij Ryanair ook nog eens goedkope vliegtickets voor te vinden zijn, overweeg dan eens Turijn, de hoofdstad van Piemonte. De stad heeft mij namelijk in positieve zin verrast.

In mijn beleving is Turijn een vieze grauwe industriestad en ik had geen flauw idee wat ik er zou moeten doen. Ik dacht dat in de stad alleen maar Fiats (Fabbrica Italiana Automobili Torino) gemaakt werden. Verrassing is dat de stad totaal niet grauw is, maar diverse mooie barokke bouwwerken heeft in de oude binnenstad.

WD_41AA

En dan het eten. Daar waar in de rest van de wereld fastfood zijn intrede deed, gingen ze in Turijn over op slowfood; authentiek Italiaans eten met veel smaak en gerechten die met liefde bereid zijn. Als je een drankje bestelt, krijg je er een heerlijk hapje bij. Het idee van Oscar Farinetti voor Eataly is hier dan ook geboren. Voornamelijk locale producten van een hoge kwaliteit die worden aangeboden tegen redelijke prijzen. In restaurants krijg je huisgemaakte producten van verse ingrediënten. Zo vanuit het land, zo op je bord.

WD_5A2E

Andere heerlijkheden waar je in Turijn mee te maken krijgt in chocola. Echte zoetekauwen zijn het hier en je waant je in chocolate-heaven. De heerlijkste chocoladesoorten heb ik hier op. Vooral die met noten is mijn favoriet. De chocolade etalages hebben veel weg van de etalages van juweliers. En hebben dezelfde uitwerking op mij; ik word er hebberig van. Als je ook zo dol bent op chocolade als ik, moet je een bezoekje brengen aan de Gobino’s chocolade fabriek. Wist je al dat zowel Toblerone, Ferrero en Nutella in de omgeving van Turijn zijn gevestigd?

Maar niet alleen in vaste vorm komt er chocolade voor. Ook in vloeibare vorm. Dan heeft het de naam Becirin. Nergens eerder heb ik zulke heerlijke warme chocolademelk met slagroom op. Het sneeuwde tenslotte toen ik in Turijn was, dus dat ging er best in zo’n warme beker. M’n lepel bleef in de beker recht overeind staan. En ook hier kreeg ik weer een lekker koekje erbij.

WD_4074

Qua bezienswaardigheden zijn er een paar bijzondere attracties die je niet in een andere stad vindt. Zo heb je er het Egyptische museum. Aangezien ze dit museum aan het verbouwen zijn, ben ik hier niet in geweest. Een aantal zalen was niet toegankelijk. Uitgebreid bekeken heb ik het Cinema museum. Dit museum staat geheel in het teken van het maken van films. Eerst op de laagste verdieping een uitleg over de werking van het oog en het licht. Daarboven thematische zalen. Jammer vond ik dat er niet apart aandacht werd besteed aan het genre van italiaanse maffia films, maar ik kan me voorstellen dat dat gevoelig ligt.

WD_A43F

Het gebouw an zich is ook een bezoekje waard. Het bevindt zich in de Mole Antonelliana, het meest iconische gebouw van de stad. De naam is ontleend aan de naam van de architect. Het was ooit bedoeld om als Joodse synagoge te functioneren, maar aangezien de kosten uit de hand liepen hebben de Joden een andere synagoge laten bouwen en heeft de stad de verdere bouw op zich genomen. Met de hoge en smalle toren resultaat. Van bijna overal waar je bent in Turijn, kan je de punt zien. Dit maakt navigeren in de stad dan ook erg makkelijk. De Mole Antonelliana in combinatie met de rivier de Po maken dat je eigenlijk niet kunt verdwalen.

Lang heeft men geloofd dat de lijkwade van Jezus zich hier in de stad in de San Lorenzo kathedraal bevond. Een lijkwade wordt wel tentoongesteld. Inmiddels is echter bekend dat dit niet het origineel is maar een replica. Ik heb in het hostel waar ik sliep gehoord, dat in 2015 de echte lijkwade tentoongesteld gaat worden.

Zoals een echte grote stad betaamd, heeft ook Turijn een stadspark. Het Valentino park. In het park tref je een kasteel wat op de Unescolijst staat en een botanische tuin aan. De ligging aan de Po is schitterend. In de zomer kan je hier waarschijnlijk heerlijke avonden doorbrengen want ik zag er volop horeca gelegenheden.

WD_498A

Ik schreef al over de barokke bouwstijl. Wat verder opvalt in de stad, zijn de eindeloze gallerijen. Dit kwam tijdens mijn bezoek goed van pas. Er lag namelijk sneeuw. Onder de gallerijen kan je 17 kilometers droog lopen. Nu wil ik er een keer naar toe terug. Om in de zomer schaduwvrij terras te kunnen zitten natuurlijk. En een beetje te shoppen.

WD_F871Heb jij ook al zin om Turijn te gaan ontdekken? Met Ryanair vlieg je voor een prikkie vanaf Eindhoven op de luchthaven van Turijn. Met de shuttlebus ben je binnen 3 kwartier in het oude centrum.

Advertenties

13 thoughts

  1. Geweldig Turijn, maar dan vooral Eataly, afgelopen week al 2 keer geweest. Gisteren ook het centrum van Turijn bekeken. Donderdag of vrijdag nog een keer de verse producten kopen. Helaas zaterdagochtend om 4 uur weer naar NL

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s