Puglia, het best bewaarde geheim van Italie

WD_88D1Het bestaat nog echt! Rustige beeldschone plaatsjes, ongewone architectuur, middeleeuwse kastelen, prachtige barokke steden, grillige kusten, azuurblauw water waar je vanaf heerlijke terrasjes uitzicht op hebt en dat alles een stuk goedkoper dan in vergelijking met de andere gebieden in Italie. Ontdek het onontdekte Puglia, in de hak van de Italiaanse laars. Hier is het oude Italië nog nauwelijks aangetast door het massatoerisme.

Een perfecte bestemming dus voor een zon-zee-strand maar ook culturele en of culinaire reis! Ik geef je een overzicht van de 10 leukste plaatsjes en of bezienswaardigheden:

1. Castel del Monte. Het bekendste bouwwerk van de regio. Het achthoekige kasteel van Castel del Monte staat zelfs afgebeeld op de Italiaanse 1 eurocent. Tot nu toe is nog steeds niet duidelijk waarom Fredrik II het ooit op deze plek heeft laten bouwen. Unesco vond de vormgeving echter zo bijzonder dat het is opgenomen op de werelderfgoedlijst.

WD_4927

2. In Alberobello en de omgeving maak je kennis met de trulli, bijzondere kleine huisjes die uniek zijn voor de streek. Deze witte ronde huisjes met hun kegelvormige daken zie je overal her en der in het landschap verspreid staan, maar in Alberobello bestaat het hele dorp uit trulli huisjes. Het hele dorp staat dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst. Erg leuk vond ik de trulli kerk en siamese trulli.

WD_4FD7

3. Ostuni heeft ook witte, maar dan normale huizen en is een gezellig maar heel duur en druk plaatsje met de kathedraal als hoogtepunt. Voor ons reden om er maar kort te blijven en op straat een broodje te eten. De prijzen liggen hier namelijk belachelijk hoog in vergelijking met de rest van de regio en uiteraard komt overal nog covercharge en servicecharge bij op.

WD_F339

4. Het toeristische centrum van de regio ligt in het uiterste noorden: het schiereiland Gargano. Hier liggen de leuke badplaatsen Vieste en Peschici. Het dichtbeboste binnenland heeft de status van nationaal park. Hier kan je mooie wandelingen maken langs stijle kliffen naar afgelegen strandjes. Een andere veelbezochte badplaats is de naamgenoot van de Turkse plaats Gallipoli aan de Ionische Zee. Monopoli en Polignano a Mare vond ik zelf ook erg sfeervol.

WD_401E

Trani werd in onze Lovely Planet bestempeld als ‘the pearl of puglia’ en, hoewel het bezoekje kort was, kan ik dit wel beamen. Brindisi is voor een havenstad best leuk. Je kunt hier de boot naar Griekenland en Albanie pakken. Maratea is een verzameling van kleine dorpjes aan de kust. Helaas regende het, dus het strand hebben we niet gezien. En het Jezusbeeld boven op berg hulde zich de hele dag in flarden mist. Op een zonnige dag moet het uitzicht hiervandaan fenomenaal zijn.

WD_3933

5. De belangrijkste kunststad van de regio is Lecce. Lecce wordt door zijn barokke gebouwen ook wel het Florence van het zuiden bestempeld. Op het belangrijkste plein van de stad zie je het opgegraven amfitheater. Het plein heeft ontelbare terrassen. De mooie Basillica di Santa Croce kenmerkt zich door het lijnenspel. Dan Brown zou er zo een boek over kunnen schrijven.

WD_8C84

6. De van oorsprong Griekse stad Tarente is een belangrijke militaire haven- en industriestad. In het oude centrum, wat op een soort mini eilandje ligt, staan wat opgravingen en de oude draaibrug is bijzonder. Verder staat wat buiten het centrum een spiksplinternieuwe moderne kathedraal.

WD_E504

7. Matera is ondanks dat de naam op Maratea lijkt weer iets heel anders. Een stadje met een bijzonder Centro Storico. De grotwoningen hier zijn tot in de jaren ’50 bewoond geweest. De bewoners leefden hier, samen met de ezels en varkens, in grote gezinnen in bizarre armoede. De film Passion of the Christ is hier opgenomen. Bezoek ook Chiese Rupe. Uiteraard is deze kerk ook in een grot gemaakt.

WD_850F

8. Galatina ligt nog geen 20 kilometer onder Lecce maar is een stuk rustiger en nog minder toeristisch. Hier moet je de Basilica di Sante Caterina d’Alessandria bekijken. De bijzondere kerk met monasterio zijn op zich zelf al mooi maar de fresco’s maken het plaatje af. Alleen mocht ik hier binnen geen foto’s maken.

9. Oria zelf is niet heel bijzonder maar de kerk met gekleurde koepel is dit wel. Onder in de kelder vindt je in de crypte dele mummie 11 gemummificeerde monniken en een rij met schedels. Beetje luguber maar wel apart om te zien.

WD_A354

10. Grotte di Castellana. Een super mooie grot met heel veel verschillende kamers. Wij deden de lange rondleiding van een uur die je ook naar de witte kamer brengt. Je kunt voor iets minder geld ook de kortere rondleiding doen, maar dan kom je niet in de witte kamer en dat is toch wel een must see. Ik vond de rondleiding de €15 meer dan waard.

Kortom, ontdek de charme van Puglia. Geniet van de mooie kustlijn, de vriendelijke bevolking en het heerlijke eten en last but not least de acceptabele prijzen. Enjoy life!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s