Pompeii, de bedolven metropool van Zuid-Italie

WD_575DOp dit moment is Napels een van de grootste steden in Zuid Italie. Bijzondere stad om hier het leven te proeven en op te snuiven, zo nu en dan op zij springend voor snelle scooter boys of toeterende taxi’s. Je kunt je hier een paar dagen prima vermaken. Sterker nog, ik zal er zeker een paar dagen voor uit trekken want bij mij duurde het even voordat ik aan de rauwheid van de stad gewend was en de mooie dingen begon te zien.

Maar na een paar dagen rondlopen heb je zo nu en dan al eens je blik kunnen werpen op die hoge berg die je in de verte kunt zien liggen, de Vesuvius. Deze vulkaan werd op 24 augustus in 79 na Christus actief en strooide bij zijn uitbarsting as en stenen in het rond en braakte dikke zwarte rook uit. De brandende as viel neer op het 10 km verderop gelegen stadje Pompeii. De meeste inwoners werden door de rook verstikt. Die dag stierven er ruim 2.000 mensen, een groot deel van de inwoners was eerder al gevlucht. De zo bloeiende metropool was letterlijk en figuurlijk in een klap begraven. En dat is precies de reden waarom de oude Romeinse stad zo goed bewaard is gebleven.
WD_4261
Archeologen hebben de stad grotendeels uitgegraven en gerestaureerd. Op dit moment is 4/5 deel van de stad blootgelegd. De meeste gebouwen kan je in en van dichtbij bekijken. De grootste gebouwen die er waren, zijn een groot amfitheater, een gebouw waar de gladiatoren verbleven, het forum, een tempel voor Hercules en een odeon. Verder zie je talloze huizen, muurschilderingen, watervoorzieningen, badhuizen en restaurants. Tussen de huizen door loopt de straat. Lopend door deze straat met de ouderwetse straataanduidingen, waan je je ineens eeuwen teruggegooid in de tijd. Heel bijzonder.

WD_6C3A

Als je meer wilt weten over de historie van de stad of de uitbarsting zelf, kan je het beste een boekje kopen bij de ingang of je laten begeleiden door een (audio)gids. Ik beperk me hier tot de praktische tips. Pompeii en de omliggende opgegraven dorpen is namelijk ontzettend groot. En aangezien het op de Unesco lijst van werelderfgoed staat, ben je niet de enige die stad wilt bezoeken. En als je het maximale uit je bezoek wilt halen, is een goede voorbereiding dus belangrijk.

Een dag om Pompeï te bezoeken is niks teveel. Als je een combinatieticket koopt, kan je je bezoek combineren met de andere site Herculaneum of de nog kleinere opgravingen. Het ticket is 3 dagen geldig.

WD_0A4B

Je kunt met de auto naar Pompeii rijden maar je bent er dus niet alleen. Dit betekende voor ons behoorlijke filevorming voor de parkeerplaatsen. En als je dan op een plaatsje staat blijken de Italianen Amsterdamse tarieven te hanteren.

De andere dag gingen we dus met de trein vanuit Sorrento naar het Stazione Circumvesuviana (lijn Napels – Sorrento). Vanaf het station ben je snel bij de hoofdingang. Makkelijk en goedkoop. Als je in de trein moet staan, duurt het ritje van 45 minuten voor je gevoel wel erg lang.

Op eigen tempo kan je de stad bezoeken. Je kunt een boekje kopen, een plattegrond kan je krijgen en een audiogids kan je huren. Of je kiest voor een avondrondleiding met animatie. Er is ook een app beschikbaar die je uitleg geeft over de bezienswaardigheden.

Raadpleeg de website voor de exacte openingstijden en momenten van rondleidingen: http://www.pompeiisites.org. Je dient ruim voor sluitingstijd door de toegangspoort te gaan.

WD_009C

In de stad is er zo goed als geen bescherming tegen de zon, dus doe je zonnebril en een hoedje op, smeer je in met zonnebrand en neem genoeg water mee. Ohja, en trek ook vooral gemakkelijke schoenen aan vanwege de vele keien op de straten. Asfalt hadden de Romeinen in de tijd nog niet uitgevonden.

Advertenties