Maffia en de paus in Palermo

P1090275Wie herinnert zich de slotscene uit The Godfather 3 niet? De familie Corleone reist naar Palermo om Anthony te zien optreden in de Cavalleria Rusticana in het Teatro Massimo. Tussen de scènes van de opera door vinden allerlei brute moorden op de vijanden van de familie Corleone plaats. Na wat mislukte schietpogingen wordt Michael pas buiten op de trappen van het operagebouw licht in zijn schouder geraakt. Dochter Mary wordt per ongeluk wel dodelijk getroffen. Daarop volgt een mooi Italiaans stukje familiedrama.

Tot een paar weken voordat ik naar Sicilie ging, had ik The Godfather trilogie nog nooit gezien. Een gepland bezoekje aan Palermo, leek mij een goede aanleiding hiervoor. Om lekker in de stemming te komen zeg maar. Met de films lukt dat behoorlijk. Ik was onder de indruk van zowel de film en acteerprestaties als van de beelden in Italie die ik zag. En ook in real life bleek ik erg onder de indruk van Palermo.

P1090242Palermo is een stad van grote tegenstellingen. Een rijke geschiedenis met barokke gebouwen gaat hand in hand met vervallen panden en een eindeloze stroom Vespa’s en Fiats die zich door smalle straatjes wringen. Dankzij de strategische ligging in de Middellandse zee hebben onder andere zowel de Romeinen, de Grieken, de Spanjaarden, de Arabieren en de Noormannen hier zeggenschap gehad. Hierdoor kom je een ratjetoe aan architectuur tegen en ben je hier getuige van het echte chaotische multi-culturele Italiaanse leven. De ochtend begint op een terras met het bestellen van een cappuccino met een paar heerlijke cannoli, een opgerold koekje gevuld met ricotta en bestrooid met poedersuiker. En ook die kom je weer in The Godfather tegen in de bekende filmquote: ‘Leave the gun but don’t forget the cannoli’.

P1090241Als je na je cappuccino de sfeer van de stad wilt gaan opsnuiven (en even wat anders wilt ruiken dan uitlaatgassen) moet je lopend naar de markt op de Piazza Ballaro gaan. Schreeuwende marktkoopmannen brengen hun verse vis en de mooiste kleurrijke groenten aan de man of vrouw. Hier en daar moet je wat dozen, muizen en afval ontwijken, maar dat mag de pret niet drukken. Het wijkje rondom de markt heeft veel nog authentieke winkeltjes.

 

P1090420Het mooiste plein van de stad is Quattro Canti. Een vierkant plein met op de hoeken mooie palazzo’s die versierd zijn met fonteinen en beelden van de vier seizoenen. Iets verder kom je langs Piazza Pretoria met de fontein met naakte beelden. Een lekker plekje om even van je gelato te genieten en ondertussen mensen te bekijken. Ook Piazza Verdi Palermo en Piazza Castelnuovo zijn van de vroege ochtend tot laat in de avond gevuld met flanerende Italianen. Beide pleinen zijn omringd door barretjes, boetieks en straatverkopers. Corso Vittorio Emanuele is de hoofdstraat van Palermo. La cala is de oude sfeervolle haven van Palermo. Waar vroeger vissersbootjes dobberden, liggen nu grote jachten en zijn prima restaurantjes te vinden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat sommige boten misschien toch wel met wat maffiageld betaald zijn.

P1090274Het geheel opgeknapte Theater Massimo is één van de belangrijkste attracties in Palermo. Het is het grootste theater in Italië en in de zomer verplaatsen de voorstellingen zich naar buiten. Reserveer je kaartjes hiervoor wel bijtijds! De stad is met bijna 1 miljoen inwoners niet al te groot. Struin dan ook het liefst lopend de oude stad door, dan zie en ruik je het meest. Palermo bezoeken is nog best avontuurlijk. In 5 talen vertaalde menukaarten kom je nog niet tegen, straatnaambordjes ontbreken in de smalle straatjes en overal moet je oppassen voor de snelheidsduivels op scooters.

P1090268Op de tweede dag van mijn bezoek had ik van de laatste verschijnsel wat minder last. Paus Benedetto bracht een bezoekje aan Palermo. Een vreemde gewaarwording; de stad die de ene dag zo snel, rauw, hectisch en chaotisch overkwam, was de volgende dag een rustige stad vol afgezette straten zonder auto’s en brave gezinnetjes met rozenkransen om die met vlaggetjes de paus kwamen toezwaaien. Een stad vol politie, bewakers en scherpschutters op strategische plekken op alle hoge gebouwen. Ik dacht soms dat ik in de opnames van de nieuwste James Bond film was beland.

 

 

P1090307De realiteit drong weer tot me door toen nadat de pausmobiel voorbij kwam om me heen diverse Italianen begonnen te huilen en elkaar omhelsden. De paus zien is voor hen toch wel een bijzondere happening blijkbaar. En stiekem vond ik het zelf ook wel heel leuk om zo’n circus een keer mee te maken. Maar nu Easyjet binnenkort vanaf Schiphol op Palermo gaat vliegen, ga ik toch nog heel graag een keer terug om weer van het echte rauwe Palermo te genieten. Misschien kom ik je dan daar wel tegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s