Eerst Napels zien en dan Amalfi!

WD_75DCIedereen kent het gezegde: ‘eerst Napels zien en dan sterven’. Dit is uiteraard niet letterlijk bedoeld maar een verwijzing naar een plaatsje dat wat verderop ligt. Maar dat plaatsje is niet echt een highlight, dus combineer je je bezoek aan Napels beter met de alom geprezen Amalfi kust. Want hoewel erg druk, ook wel erg mooi.

Maar eerst Napels dus. Ik heb al behoorlijk veel Italiaanse steden bezocht; Rome, Milaan, Venetie, Bologna, Verona, Turijn, Palermo en Cagliari; been there, done that! Maar Napels is toch wel andere koek. Dat begint al nadat we na een uur of 2 vliegen met de gehuurde Fiat 500 de stad inrijden op zoek naar het hostel. Links en rechts schieten de scooters voorbij, voetgangers steken te pas en te onpas over en de smalle steile straatje maken de situatie er niet overzichtelijker op. Regelmatig toeterende Italianen die altijd haast hebben als ze zich in een auto bevinden, maken de situatie er niet rustgevender op dus ik ben blij als we zonder kleerscheuren (lees: zonder autoschade) onze plaats van bestemming bereiken.

WD_15EE

Mijn eerste indruk van Napels was niet gelijk lyrisch. Maar, per dagdeel ben ik de stad meer gaan waarderen en is toch wel ergens de top 10 binnen gekomen. Napels had voor mijn gevoel geen echte must sees. Toch heb ik een aantal dingen gezien, die toch wel de moeite van het bezoeken waard zijn. De gehele oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco dus dat wil ook wel wat zeggen. Maar je moet de stad ervaren, en er gewoon heerlijk rondstruinen en het leven proeven. En een Napolitaanse pizza natuurlijk!

WD_6799

Als je door de smalle straatjes loopt, waar de was boven je hoofd aan lijnen te drogen hangt, huizen dichtgetimmerd zijn en soms op instorten staan, de armoede en werkeloosheid openlijk zichtbaar zijn en er op elke hoek van de straat vuilnis ligt, heb je niet altijd het idee je in talie te vinden. Maar om je een tipje van de sluier te geven, hieronder een opsomming van de top 5 interessantse bezienswaardigheden.

1 San Lorenzo kerk
Een erg mooie kerk in het hart van de stad. Mooie fresco’s op het plafond en onder de grond krijg je een voorstelling van hoe het leven er honderden jaren geleden uitgezien moet hebben. Zelf vond ik de baptisterie ook de moeite van het extra toegangsgeld waard. Op het plafond en de wanden zie je hier ontzettend oude mozaieken.

WD_214A

2. Sansevero Chapel. De kapel zelf is weggestopt in een smal straatje maar binnen valt je mond open van verbazing. De afwerking is schitterend maar hier zie je recht voor je, the Veiled Christ liggen. Dit is een van de bekendste werken van Antonio Corradini. Dit zei mij echter niks maar het beeld is prachtig. Het dode lichaam van Christus met een van zijde lijkende lijkwade over zich heen, maar dan van gebeeldhouwd marmer. Het ongelofelijke is dat je onder de lijkwade de gezichtstrekken gewoon kunt zien en dat het lijkt alsof de zijde doek er later overheen is gedrapeerd. Hetzelfde geval doet zich voor bij een beeld waar iemand een visnet over zich heen heeft. Ook dit beeld is uit een stuk marmer gemaakt. Ongelofelijk hoe zoiets te maken is. De andere beelden zijn ook mooi, maar deze zijn het bekendst.

WD_6E13

In de kelder tref je twee bewaarde doden aan, waarvan naast het skelet de bloedvaten zichtbaar zijn. Vond het er een beetje griezelig uitzien, maar wel heel herkenbaar. Tot op heden is het niet bekend, hoe ze dit toentertijd voor elkaar hebben gekregen.

3. Vomero
Vomero is geen bezienswaardigheid maar een van de betere wijken boven op een van de heuvels. Van hier heb je prachtig uitzicht over de stad, de baai en de Vesuvius in een blik. Het beste uitzicht heb je vanuit het 13de-eeuwse fort Castel Sant’Elmo. In de wijk zelf is het prima shoppen, flaneren en terrassen. Je moet je benen tenslotte ook even rust geven na al dat lopen, alhoewel je ook een funnicular naar boven kunt nemen.

WD_DF57

4. Pompeii
Zeg je Napels, dan zeg je Pompeii. De havenstad die tweeduizend jaar geleden werd bedolven onder de hete as, lava en steen van de vulkaan Vesuvius. Op de parkeerplaats aangekomen voelde het even als een ‘tourist-trap’. Veel te veel mensen, een drukte van belang, file om de parking op te komen en een lange rij bij de kaartjesverkoop. Maar eenmaal binnen verspreidde iedereen zich behoorlijk snel en waande ik me in een compleet ander tijdperk. Bizar om te zien hoeveel dingen uit het verleden nog bewaard zijn gebleven. Tip van de dag is normaal gesproken om vroeg te komen of laat op de middag maar voor een bezoek aan Pompeii moet je toch wel minimaal op een uur of 4 a 5 rekenen. Bij binnenkomst krijg je een plattegrond met een boekje waar uitleg over alle gebouwen staat. Er is ook een app te downloaden die een beschrijving van de gebouwen geeft. Download die app een dag voor je bezoek met de wifi verbinding in je hotelkamer.

WD_8BDA

5.Herculaneum
Pompeii is niet de enige stad dat door de uitbarsting van de vulkaan bedolven werd. Vlakbij Pompeii ligt het plaatsje Ercolano, beter bekend als Herculaneum.
Pompeii werd bij de vulkaanuitbarsting bedolven onder as en steen. Herculaneum werd echter volledig bedolven door een trage stroom lava. Zodoende zijn in Herculaneum vaker de bovenverdiepingen van de huizen bewaard gebleven en is er ook meer van het houtwerk overgebleven. Ook krijg je hier een beter beeld bij hoe dik de puinlaag geweest is.

WD_0A4B

Als je van plan bent twee of meer van de vijf opgravingen te bekijken, dan ben je het goedkoopst uit met een combi-ticket van €21. En ga er met de trein naar toe! De eerste dag moesten wij €15 parkeerkosten betalen. De tweede dag zijn we dan ook met de Circumvesuviana gegaan, een soort stadstrein die tussen Napels en Sorrento rijdt.

En dan ben je na een paar dagen wel klaar in Napels en heb je behoefte aan wat frisse lucht en natuur. Gelukkig ligt Napels aan zee en liggen er voor de kust de mooie jet-set eilanden Capri en Ischia. Maar die hebben we in verband met tijd- en geldgebrek overgeslagen. Met de huurauto op weg dus naar de prachtige kust van Amalfi. Deze kust wordt als een van de mooiste in Italië gezien, en ja, hij is mooi! Kronkelend slingert de weg langs de steile bergwand. Gelukkig zijn er zo nu en dan parkeerplaatsen waar je even kunt stilstaan. Je kunt je hier aan het uitzicht vergapen en tegelijkertijd wat lokaal gebrouwen Limoncello kopen. Tijdens het rijden moet je je aandacht 100% bij het verkeer houden. Grote touringcars vol toeristen rijden af en aan, motorrijders halen in de bochten in en felgekleurde wielrenners passeren je ook links en rechts.

WD_AB7A

Als je stilstaat, zie je in de verte het dorpje Positano liggen. Blijkbaar het mooiste dorpje langs de kust maar kilometers voor de toegangsweg waren wegregelaars al bezig het verkeer te regelen. Parkeerplaatsen waren sowieso niet beschikbaar dus zijn we doorgereden naar het iets rustigere Praiano en daarna Amalfi.

WD_A34F

Voor een stedentrip is Napels een super leuke rauwe stad die je grijpt. Of niet natuurlijk. Niet iedereen houdt hiervan. Combineer Napels met de Amalfi kust of een van de eilanden en je kunt hier prima een week of langer vakantie vieren. Enjoy life!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s