De 5 mooiste bezienswaardigheden op Sardinie

IMG_0545.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Hagelwitte stranden, verborgen baaien, ruige rotsformaties in een kristalheldere azuurblauwe zee. Ik snap wel dat Neptunus zich volgens de overlevering hier graag ophield. Maar ook pittoreske plaatsjes, mooie natuur, grotten en historische bezienswaardigheden. Het Italiaanse eiland Sardinië heeft alle ingrediënten in huis voor een relaxte strandvakantie. Positieve bijkomstigheid is dat het eiland (nog) niet volgelopen is met massa’s toeristen en de prijzen ook niet zo exorbitant hoog zijn.

 

Hoewel Sardinië normaal gesproken al veel minder toeristisch is dan veel plaatsen op het Italiaanse vasteland, zijn wij er in november. Low season zeg maar. Maar gaandeweg komen we er achter dat low-season niet bestaat en dat dit eigenlijk no-season betekent. Verschillende hotels, restaurants en winkels zitten dicht en we moeten vaak extra moeite doen om zaken geregeld te krijgen. Avontuurlijk is het op deze manier echter wel. En bijzonder, want bij de meeste bezienswaardigheden zijn we nagenoeg alleen en dat is genieten. Ook het weer laat zich nog van zijn beste kant zien.

Met Ryanair vlieg je snel op Cagliari. In de alpen zien we de eerste sneeuw al op de bergen liggen. Een zacht briesje en een stralende hemel verwelkomen ons als we vanuit het koude en gure Duitsland aankomen op het vliegveld. De witte Fiat 500 lacht me al toe bij de huurauto’s. Kan het Italiaanser?

De hoofdstad heeft geen echte highlights. Dit geeft je een lekker gevoel om van het italiaanse leven te genieten want je hoeft niks. Bezoek het oude gedeelte van de stad, ’Castello’. Deze middeleeuwse kern bevindt zich op een heuveltop in hartje centrum en was lange tijd het machtscentrum van de stad. In dit oude stadsdeel staan veel oude bouwwerken. Ga verder wat shoppen, naar de haven en lekker uitgebreid uit eten. That’s it. Op pad dus.

Sardinië is ongeveer even groot als Nederland, maar er zijn – afgezien van één snelweg van noord naar zuid – vrijwel geen wegen zonder bochten en kronkels. Reken er dan ook op dat je overal dubbel zo lang onderweg bent, als dat je in eerste instantie dacht. En als dat al niet door de weg komt, dan is het omdat je zo nu en dan echt móet stoppen omdat het uitzicht zo mooi is.

IMG_0492.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Met de raampjes van de Fiat open en de radio met Italiaanse muziek lekker hard, rijden we naar één van de mooiste kustlijnen van het eiland; de Costa Esmeralda. Via de goede kustweg rijden we langs diverse pittoreske vissersdorpjes. Het heldere zeewater schittert ons tegemoet. Helaas is het water al te koud om er in te gaan. En verder is er weinig te doen in deze tijd van het jaar. Deze luxe badplaats, ook wel bekend als de goudkust of de smaragdkust ziet er schitterend maar verlaten uit. Zo zijn we dus heerlijk op zoek gegaan naar 5 andere interessante bezienswaardigheden in Sardinie. Voor na het zonnebaden.

Niet zo heel veel verderop besluiten we vanaf Palau de overstap naar de verder gelegen La Maddalena archipelago te maken. Snel huren we fietsen en springen we aan boord voor de overtocht met de ferry. De archipelago bestaat uit 7 grotere eilanden met diverse kleinere er tussen. Wat een natuurschoon. Terecht dat dit natuurgebied tot nationaal park bestempeld is. Heerlijk fietsend brengen we er de dag door.

IMG_0562.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

In het binnenland zijn we naar pre-historische Nuraghis wezen kijken. Dit zijn overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk. Je komt ze op het hele eiland tegen. Stapels rotsblokken die als verdediging dienden. Op elkaar gestapeld zonder gebruik te maken van cement, staan ze nu nog steeds overeind. Su Nuraxi is sinds 1997 op de lijst van werelderfgoed van Unesco toegevoegd en die bezoeken we dan ook in alle rust.

IMG_0622.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Een van de mooiste natuurfenomenen die je in Sardinie te zien krijgt is de Neptunusgrot vlakbij Alghero. De grot werd in de 14e eeuw door vissers ontdekt. In het verleden werd de grot voornamelijk door de rijken der aarde bezocht. Zij kwamen hier bijeen voor feesten en partijen met vet eten, geluid, rook van kaarsen, fakkels en sigaren en richtten er dan ook veel schade aan. Sinds 1980 kan iedereen de grot bezichtigen en genieten van de grote zalen met met stalactieten en stalagmieten. De zalen worden genoemd naar de natuurverschijnselen: de orgelzaal, de kerkruimte, het spaghettiplafond… Neptunus heb ik echter nog niet gezien.

IMG_0647.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Plan is om in de toekomst nog meer zalen open te stellen. Ik ben alleen benieuwd hoe ze toegang gaan ontsluiten. Vanuit Alghero kan je op 2 manieren naar de grot toe. Met een boot die je voor de ingang afzet. De zee kan er echter nog wel eens ruig zijn zodat uitstappen lastig kan zijn. De andere manier is rijdend met auto of bus. Alleen moet je dan de ruim 600 treden van de geitentrap af. En op de terugweg weer op natuurlijk.

Een van de mooist gelegen dorpjes is zonder twijfel het Middeleeuwse dorp Castelsardo. Dit ligt hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara. De gekleurde huisjes zien er volijk uit. De oude vestingmuur en het  eeuwenoude fort Castello Bellavista domineren nog steeds het historische centrum. Loop over de steile toegangsweg naar boven. Je wordt met een mooi uitzicht beloond. Ik durf niet te garanderen dat dit in de zomer ook het geval is. Ik denk dat het hier dan erg druk is.

IMG_0602.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

We gaan nog even wat verder terug in de tijd naar Nora. Nora is een oude romeinse plaats op ruim 30 kilometer van Cagliari. Bekijk hier de overblijfselen van deze ooit belangrijke nederzetting. Volgens de overlevering is dit namelijke de eerste stad op Sardinie. Restanten van tempels, forum Romana, theater en thermen zie je hier. Mocht je de deze restanten al niet interessant vinden, geniet dan in ieder geval van het uitzicht en enjoy life!

IMG_0689.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s