De beste tips voor een flitsbezoek Dublin

IMG_6418Binnen anderhalf uur vliegen ben je er: Dublin, de hoofdstad van Ierland. Een ideale bestemming voor een korte stedentrip, zeker nu Ryanair vier keer per dag goedkoop vanaf Schiphol op Dublin vliegt. De stad staat vooral bekend om de pubs met livemuziek in de Temple Bar omgeving, maar Dublin heeft meer te bieden. Hier lees je de beste tips om het maximale uit je weekendje Dublin te halen.

Op de luchthaven koop je een Leapcard van Dublin bus. Deze kost je 19,50 waarmee je 72 uur onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik kunt maken, inclusief het vervoer van de luchthaven naar het centrum. De kaart werkt net als in Nederland; inchecken als je het OV in stapt en uitchecken als het het OV uit stapt. In – en uitstappen doe je uiteraard aan de linkerkant van de bus 🙂

Tsja, ik moest eerlijk gezegd zoeken naar de echte highlights die Dublin te bieden heeft. Het is geen Rome, Londen, Parijs of Milaan. Laat ik het er maar op houden dat er genoeg leuke plekken te bezoeken zijn.

IMG_6376

Aan College Street ligt de grote campus van de prestigieuze universiteit van Dublin, Trinity College. Ik vond dit het mooiste gebouw van de stad. De gebouwen zijn heel oud en er zijn behoorlijk wat studenten gehuisvest. Wij hebben ons door een student laten rondleiden door de campus. Wat mij betreft een aanrader want zo’n student geeft je een leuke inkijk in hoe het Ierse studentenleven er aan toe gaat. Dit kan je bij de ingang regelen.

De highlight van de campus is de oude bibliotheek. Op de begane grond bekijk je ‘the book of the Kells’. Dit zei mij niet zo heel veel. Veel meer tot mijn verbeelding sprekend was ‘the long room’. Een bibliotheek kamer vol met boeken. De boeken hebben geen titel op de kaft staan, maar zijn gesorteerd op afmeting. Makkelijk zoeken dus tussen die 200000 boeken.

IMG_6400

Een van de andere grote attracties in Dublin is Dublin Castle. Dit kasteel, of beter gezegd dat wat er van over is, ligt midden in de stad en is rond 1230 gebouwd in opdracht van Koning John van Engeland. Het kasteel zelf ben ik niet in geweest, wel in de paleistuin die gratis te bezoeken is. Een oase van rust op een van de drukste plekken in de stad. Heerlijk.

Sint Patrick’s cathedral is ook de moeite waard. Opvallend is dat in deze kerk met name de oorlogsslachtoffers herdacht worden. Ik kwam er weinig religieuze beelden of afbeeldingen tegen, maar met name recentere gedenktekens en – stenen. De gebrandschilderde ramen zijn er prachtig.

IMG_6421

In Grafton Street staat sinds 1988 het standbeeld van Molly Malone. Het liedje over Molly Malone wordt wel beschouwd als het onofficiele volkslied van Dublin en hoor je ’s avonds vanuit alle pubs naar buiten schallen. Maar waarom deze visvrouw nou precies een standbeeld heeft verdiend, is mij niet bekend.

Eén van de nieuwste monumenten van Dublin is de spiraalvormige toren in het midden van O’Connel street. De Monument of Light is 120 meter hoog en ontworpen voor het nieuwe millennium. De leukste bijnaam die ik voor het monument gehoord heb is ‘stiletto in the getto’, verwijzend naar de slechte naam die de buurt de laatste jaren had.

Midden in het centrum vind je het uitgaansgebied Temple Bar waar de beetje foute pubs te vinden zijn met grote TV schermen aan de muren. Uiteraard ga je hier een Guiness biertje drinken en wat pub grub eten. Leuk zijn vooral de Trad Sessions van bandjes die zenuwachtige Ierse muziek maken. Alhoewel ik zelf de coverbandjes ook wel kon waarderen.

IMG_6392

En over eten gesproken. De Ierse ontbijtjes zijn heerlijk. Een full Irish breakfast met worstjes, bacon en bloedworst is aan mij niet besteed maar zaken als roerei op toast, zalm met roomkaas en pannenkoekjes gingen er in als koek. Ook aan gezonde sappen en glutenvrije baksels is geen gebrek in de wat hippere delen van de stad.

Aan het einde van Grafton Street, ligt het St. Stephen’s Green park. Een mooi park met diverse beelden en volop bankjes om even op uit te rusten. In het toch voornamelijk koude en natte Ierland trof ik hier zelfs palmbomen aan. En een Famine Memorial die je herinnert aan de grote hongersnood in Ierland. Later kwam ik in de Doclands nog meer memorial beelden tegen en ik verwacht dat er in Ierland nog veel meer te vinden zijn.

Ten noorden van het centrum ligt Phoenix Park. Dit stadspark is een van de grootste van Europa heb ik niet bezocht. Je kunt in 2 dagen tenslotte niet alles doen.

De Liffey rivier stroomt dwars door de stad. Twee bruggen zijn het bekijken waard. Ten eerste de ha’ penny brug. Romantici hangen hier slotjes aan de metalen constructie en zwervers zoeken de bescherming van hun kartonnen doos. Geen last van deze zaken heb je op de tweede, de Samuel Becket brug die Calatrava ontworpen heeft. Bijzondere aan de brug is dat deze kan wegdraaien. Een mooi staaltje techniek komt hierbij aan te pas. In dit deel van de stad zie je ook nog veel kranen staan. De doclands zijn nog volop in ontwikkeling en vormen in tegenstelling tot het middeleeuwse karakter in het centrum van de stad, het moderne deel waar alles hip, hot and happening is. Woningen, uitgaan en kantoren gaan hier hand in hand wat een prettig leefbaar stukje stad geeft.

IMG_6475

Al met al is Dublin met ruim 500.000 inwoners niet heel groot en met name het voor toeristen interessante deel is makkelijk aan te lopen. Ondanks de rauwe en grauwige uitstraling van de stad zijn de mensen er heel vriendelijk en doen de drukke straten gezellig aan. Grootste tegenvaller vond ik wel de schreeuwend dure overnachtingsmogelijkheden. Denk dat dat met vroeger boeken wat in te perken is. Want ik wil zeker een keer terug. Ik zou graag nog Howth en de Wiclow mountains willen bekijken. Maar dan moet ik toch nog net iets meer tijd hebben. Dublin, see you soon!

Advertenties