Griekenland is meer dan alleen eilanden

“Naar welk eiland ga je dan?” Ga je naar Kos of naar Kreta?”. “Ga je eiland hoppen? Zomaar wat vragen van vriendinnen en collega’s als ik zeg dat ik naar Griekenland ga. Maar ik moet ze ‘teleurstellen’. Ik ga het vaste land van Griekenland ontdekken. Met een huurauto. En het was er fantasties. Maar om diverse redenen moeten we toch echt nog een keer terug. En misschien daarna nog wel (een paar) keer.

P1100586Op de luchthaven van Thessaloniki worden we van harte welkom geheten en krijgen we onze huur auto. Een kleine blauwe Chevrolet Matiz die in de heuvels niet vooruit te branden is. Maar goed, alle bagage past er in en hij is lekker goedkoop, zowel in huurprijs als brandstofverbruik. Met behulp van de Europese Unie is er ontzettend veel geld in het wegennet van Griekenland gepompt dus het asfalt, de bruggen, viaducten en tunnels en dergelijke liggen er als nieuw bij.

 

Via Vergina zijn we naar Meteora gereden en dan valt mijn mond open van verbazing als ik ze zie. Als adelaarsnesten zijn hier 24 kloosters op, tegen en ín rotsformaties gebouwd. Het ziet er zo bizar uit, dat je het moet zien om te geloven. Op elke formatie zie je wel iets en zelfs vanaf het balkon in ons hostel hebben we uitzicht op zo’n bouwwerk. Het is een van de mooste bezienswaardigheden in Griekenland, terwijl je niet het idee krijgt in een ‘tourist trap’ beland te zijn. Sterker nog, de dorpjes Kalambaka en Kastraki die beide als uitvalsbasis dienen, zijn vriendelijke niet al te grote dorpjes met voldoende betaalbare overnachtingsmogelijkheden en restaurantjes en het is er in september lekker rustig.

P1100619In dit gebied kan je uren rondlopen en rijden. Van achter elke berg heb je weer een ander en/of mooier uitzicht op de kloosters. Er zijn 6 kloosters die je ook van binnen kunt bekijken. Hou rekening met gepaste kleding, als je dit wilt doen. Ik vond de uitzichten van buitenaf al zo spectaculair dat ik de kloosters niet van binnen bekeken heb.

Om toch even van het Griekse beach life te proeven, rijden we naar de kustplaats Volos. Schitterend helder en warm water, wit strand, kabbelende bootjes en vissers die langslopen en een praatje maken. Het leven lijkt hier perfect. Totdat ik gebeld werd en hoor dat mijn opa overleden is. De wereld staat even stil. “Hoe kom ik zo snel mogelijk weer terug in Nederland” is de gedachte die door mijn hoofd speelt. Gelukkig kon ik terugvallen op de verzekeringsmaatschappij die ook dit keer weer alles tot in de puntjes regelde. ‘Weer’ inderdaad. Helaas had ik een aantal jaren eerder al een keer mijn oma verloren tijdens een reis in Oeganda en zijn we toen ook terug naar Nederland gevlogen.

De reisplannen gaan compleet op de schop. Flexibiliteit it is. Wat dat betreft is het heerlijk om zelfstandig te reizen en niet in een groep met een bepaald schema te moeten passen. We besluiten om tegen het oorspronkelijke plan in via de mooie omgeving van Delphi (die van het orakel) naar Athene te gaan, de hoofdstad van Griekenland.

P1100693En zeg je Athene, dan zeg je acropolis. Deze geweldige ruines tornen op een rots hoog boven de stad uit. Het uitzicht erop is super mooi. De acropolis bezoeken is een avontuur op zich. Wat een drukte, wat een mensen, wat is het er warm. Niet al te lang later houden we de acropolis voor gezien, gaan naar de tempel van Poseidon en daarna gaan we van de stad genieten. Helaas moeten we onze toch al korte vakantie voor een paar dagen onderbreken voor de uitvaart van mijn opa.

Een paar dagen later landen we weer op Athene airport. Onze huurauto staat braaf op de parking op ons te wachten en gaan we verder daar waar we gebleven waren. Ons doel was om naar de Peloponnesse te gaan, het schiereiland van het vaste land. We hebben nu nog maar een paar dagen en we besluiten om via Mycenaenaar Olympia te gaan. Bij Patra gaan we weer terug naar het vaste land en rijden we via de west kust omhoog. We zijn bijna bij de grens met Albanie als we naar het Oosten afbuigen. Albanie hebben we een paar jaar geleden al bezocht en hier heb ik goede herinneringen aan. Maar hierover in een andere blog meer.

IMG_0415Onze reis sluiten we af in de tweede stad van het land, Thessaloniki. De stad heeft een goede ligging aan zee en zeer veel terasjes en restaurantjes. Het lijkt zelfs wel alsof hier iets van een economie te herkennen is. Je kunt met Ryanair en Transavia goedkoop op Thessaloniki vliegen en de stad verdient het om verder ontdekt te worden.

Dichtbij Thessaloniki ligt het fascinerende Halkidiki, wat gevormd wordt door 3 schiereilanden die er uit zien als vingers. Op het meest oostelijke gelegen schiereiland ligt Mount Athos, wat ook wel bekend staat als de monniken republiek. Het klinkt in 2014 te bizar om waar te zijn maar op dit schiereiland zijn vrouwen en vrouwelijke dieren niet welkom. En dat al sinds 1060. Alleen mannen mogen hier komen en moeten vooraf ook nog een permit kopen. Je gelooft gewoon niet dat dit soort dingen nog echt bestaat. En dat in een beschaafd EU land. Ik ben benieuwd hoe lang dit in stand blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s