Gastronomische hoogstandjes in Lyon

P1020354 - kopie.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Lyon. Kilometers lang kom je die naam telkens weer tegen op de Route de Soleil op weg naar Zuid Frankrijk. En als je hem zelf al niet onderweg tegen komt, dan kom je Lyon wel tegen op de radio bij een eindeloze opsomming van de files op een zwarte zaterdag. Geen pretje om in te staan, want meestal is het op zo’n dag ook nog eens bloedje heet en je schiet geen meter op. Des te meer reden om de reis in tweeën te knippen en in plaats van met een grote boog om Lyon te rijden, deze stad eens met een bezoekje te vereren.

Ja echt waar! Lyon is leuk. Lyon is zeker geen grijze saaie industriestad tussen de bergen geklemd maar een hippe en levendige stad En ja, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Verder is Lyon een fantastische stad om in rond te lopen. Er is genoeg om te zien en te beleven. Ik beloof het je; als je tijd kort en beperkt is wil je hier echt een keer naar toe terug om meer te zien.

P1020016 - kopie.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Het bijzondere van de stad is dat er twee rivieren doorheen lopen; de Rhone en de Saone. Hier kan je langs een brede boulevard heerlijk langs flaneren. Om te eten zijn er diverse woonboten omgebouwd tot restaurant. Heerlijk zitten dus in de zomer. Vanuit de stad kan je met een tramlijntje de heuvel op. Op deze heuvel staat de gotische basiliek Notre Dame de Fourviere en heb je een schitterend uitzicht over Lyon met z’n rivieren.

 

 

 

P1020316 - kopie.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

De gehele oude binnenstad staat op de Unesco lijst van Werelderfgoed. De traboules zijn kenmerkend voor het oude centrum. Dit zijn lange en smalle stegen die onder en tussen de appartementengebouwen heen slingeren. Tijdens een gratis stadswandeling maken we een uitgebreide wandeling door de stegen. Uitgelegd wordt dat de stegen tijdens de tweede wereldoorlog intensief door het Franse verzet zijn gebruikt. Via de traboules lopen we door naar La Croix Rousse alwaar we een toeristische zijde fabriek bezoeken. Onderweg lopen we langs diverse ‘trompe l’oeil’ muurschilderingen. Ik moet echt drie keer kijken en ga bijna aan mijn eigen ogen twijfelen want door de gebruikte schildertechniek lijken de beschilderingen bedrieglijk echt te zijn.

P1090575.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Na het bekijken van de stad en het oude centrum, kan het echte genieten beginnen. In Lyon kan je namelijk heerlijk eten (heb ik van horen zeggen). De eetcultuur kenmerkt zich hier namelijk vooral tot charcuterie en klassieke Franse gerechten. Als echte vegetariër kan je daar dus niet al te veel aan mee doen. Mijn man wilde als echte vleesliefhebber wel eens wat bijzondere dingen uitproberen en bestelde andouillette. De ober legde ons uit dat dit gerecht niet voor toeristen was en weigerde dan ook de bestelling. Bijzonder, dus maar even een wifi verbinding opgezocht om na te gaan wat het dan precies was. Andouillette bleek een worst te zijn. Maar geen gewone worst, maar een worst gevuld met ingewanden, gekookt in wijn. Inderdaad misschien maar goed dat de bestelling geweigerd werd.

P1020062 - kopie.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Maar gelukkig kan je in Lyon naast Michelin sterrenrestaurants (het driesterren restaurant van Paul Bocuse is hier gevestigd) ook goedkoper terecht voor smakelijk eten. Een leuke culinaire ervaring vind ik de Bouchons Lyonnais. Dit zijn restaurantjes of tavernes waar relatief goedkope traditioneel Franse simpele gerechten op de kaart staan. De stoeltjes en tafeltjes zijn iets te krap en klein voor de gemiddelde Nederlander maar de sfeer is er erg gemoedelijk. Vermijd de bouchons met een Engelse menu kaart en probeer op zoek te gaan naar de authentiekere plekken. Hier krijg je nog meer waar voor je geld. Het menu is dagvers en staat vaak op een schoolbord naast de deur.

Wij verbleven zelf voor een lang weekend in de stad als stedentrip en ik kon me niet voorstellen dat we hier al zo vaak langs gereden waren zonder er een bezoek aan te brengen. Doen dus! Slapen kan prima op Camping International. Voor de uitgang is een bushalte die je snel in het centrum van Lyon brengt. Er zijn uiteraard in het centrum ook talloze andere leuke overnachtingsplekken te vinden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s