Samoens; een gezellig wintersportdorp in Frankrijk

P1100193.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Het uitzicht vanuit ons appartement

Gezellig wintersporten in een Frans ‘Monument Historique’. Sinds ik het boekje ‘Stuff Dutch people like’ heb gelezen, weet ik hoeveel betekenissen ons Nederlands woord ‘gezellig’ kent. Als algemene omschrijving geeft gezellig een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid en kneuterigheid. Niet precies de termen waar je aan denkt bij een Frans wintersportdorp.

 

 

P1100196.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Letterlijk en figuurlijk een Frans balkon

Wintersport in Frankrijk. Sinds jaar en dag wist ik niet beter dan dat de Franse wintersportdorpen in de jaren ’70 uit de grond gestampt zijn op hooggelegen plekken en uit voornamelijk sfeerloze betonnen kolossen bestaan. Verbaasd ben ik dan ook haast als we het dorpje Samoens in de Haute-Savoie in rijden. In plaats van bij een of andere onpersoonlijke TouristInfo een sleutel van appartement 863 B op te moeten halen worden we persoonlijk welkom geheten door de gastvrouw. ‘Bonjour, monsieur et madame’! Ik heb zeker geen hekel aan Fransen, maar dit klinkt zowaar vriendelijk. Samoens voelt als een warme deken en ziet er ook zo uit. Het doet denken aan de Oostenrijkse gemutlichkeit maar dan wel met de brede Franse pistes die mooi boven de boomgrens liggen. Het lijkt bijna niet te mooi om waar te zijn!

 

P1100259.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Vin chaud avec cake

Samoens is een authentiek en monumentaal dorp met veel mooie en oude Middeleeuwse gebouwen dat op nog geen 700 meter hoogte ligt. De overnachtingsmogelijkheden liggen verspreid door het dorp en zijn vaak oude houten huizen. Leuk weetje: Samoëns heeft als enige Franse wintersportplaats de status van ‘Monument Historique’! Het heeft een leuk centrum om na het skieen doorheen te wandelen. Je kunt er terecht voor leuke en lekkere regionale producten zoals worsten, (stink)kaasjes en wijn. Ook de apres-ski vindt hier midden in het centrum plaats. Bij het bestellen van een glaasje vin-chaud, krijg je er steeds een koekje of plakje cake bij. Ik kon het dan ook niet laten om ondanks de kou, steeds weer een nieuw glaasje te bestellen.

 

Als je echt wilt ontspannen, kun je naar het overdekte zwembad of gaan relaxen in de sauna. Voor de echte sportievelingen die ’s avonds nog energie over hebben, is er een fitnesscentrum en een indoor tennisbaan.

 

P1100228.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

De Mont Blanc is in de verte zichtbaar

Skieen of snowboarden doe je in het hogergelegen Samoëns 1600. Vanuit het dorp ga je met de cabineliftjes omhoog en kom je in een van de grootste aaneengeschakelde skigebieden van Frankrijk terecht; Le Grand Massif. Je kan je hier uitleven op ruim 265 kilometer piste waarvan het grootste deel blauw en rood is. Ondertussen kan je blikken werpen op de Mont Blanc. Wat ik als snowboarder ook heel prettig vind is het grote aantal stoeltjesliften. Sleepliften komen hier nagenoeg niet meer voor.

 

 

Als je naast skiën en snowboarden, wel eens wat anders wilt doen, zijn hier ook volop mogelijkheden voor. Zo kan je gaan ijsklimmen, speed riden, sneeuwschoen wandelen, heliskiën, nordic walking en onder begeleiding van een natuurgids op zoek gaan naar wildlife. Omdat je tijdens zo’n wintersportvakantie ook aan de inwendige mens moet denken, kan je deelnemen aan proeverijen van regionale producten en specialiteiten.

P1100199.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Het middeleeuwse kerkje van Samoens

De prijzen voor zowel accommodatie, materiaalhuur en liften zijn in vergelijking tot andere (Franse) gebieden erg laag. We hadden Samoens dan ook in eerste instantie dan ook voornamelijk uitgekozen op de prijs. Maar nu ik weet dat het zo een leuk dorpje is, kan ik zeggen dat de prijs niet alleen laag is maar juist de prijs-kwaliteit verhouding erg hoog is. Een aanrader dus voor wintersporters die op zoek zijn naar een gezellige wintersportplaats voor niet al te veel geld!

En last but not least. Voor de wintersporters die een keer willen kamperen in de sneeuw; er is een camping in het dorp. Check deze link voor meer informatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s