Chambery, vanuit de sneeuw naar de stad

Het vliegveld van Chambéry, ook bekend als Savoie Airport, is de perfecte luchthaven voor iedereen die in de Tarantaise of de Maurienne vallei wil gaan wintersporten. Het is een klein vliegveld, wat betekent dat je binnen no time na aankomst weer buiten staat met al je spullen.Transavia vliegt je bijna de hele winter voor nog geen 100 euro op zaterdagen hier naar toe. Ideaal dus.

De autoverhuurbedrijven bevinden zich binnen 5 minuten loopafstand. Meestal huren wij een klein autootje om naar de plaats van bestemming te rijden en huren ons materiaal op de plaats van bestemming. Er zijn echter ook pendelbussen die je naar de grote skigebieden toe rijden.

Na een weekje wintersport vertrekt de vlucht naar Amsterdam pas rond 16.00 uur. Dit geeft je de mogelijkheid om aan je wintersport een mini-stedentrip te plakken. Vorig jaar stond Annecy op het programma, dit jaar brachten we een bezoekje aan Chambery. De stad heeft mij in positieve zin verrast qua dynamiek, architectuur en gezelligheid.

Chambery is de hoofdstad van het Savoie departement waar zo’n 60.000 mensen wonen. De stad ligt mooi tussen de bergen en de meren in. Vroeger was de stad een tijdlang hoofdstad van het Savoy hertogdom, voordat dit naar Turijn werd verplaatst. Italiaanse invloeden vind je dan ook nog steeds overal in de stad terug. Als je net als ik maar een kort bezoek aan de stad kunt brengen, moet je je beperken tot de highlights. Je wilt tenslotte je terugvlucht naar huis niet missen.

Haal bij de TouristInfo een stadsplattegrondje op. De kleine autovrije straatjes met onderdoorgangetjes staan hier duidelijk op ingetekend. De onderdoorgangetjes en smalle steegjes deden mij denken aan de traboulles zoals Lyon deze kent.

Kijk regelmatig omhoog en langs de muren. Overal kom je trompe l’oeil schilderingen tegen, smeedwerk en kleurige gevels. En dit vaak in Italiaanse stijl. Kijk vooral in de Rue Basse du Chateau omhoog. Hier loop je onder de enige overgebleven hangende en overdekte middeleeuwse voetbrug door.

De Cathedrale Metropole Saint-Francois de Sales is van binnen fenomenaal.Hier zie je het grootste aantal trompe l’oeil beschilderingen van Europa bij elkaar. Plafonds, wanden, versieringen; alles is zo geschilderd alsof het prachtig vormgegeven marmer lijkt, maar in principe is het gewoon een knap aangebrachte verftechniek.

Het kasteel van de hertogen van Savoie dateert uit de middeleeuwen. Bij het kasteel hoort een Sainte-Chapelle in flamboyant gotische stijl met een mooi carillion. Helaas mag je het kasteel alleen maar in als je een rondleiding boekt. En die zijn 1 keer per dag dus zijn wij er niet in geweest. In de kapel werd tussen 1453 en 1578 de lijkwade van Jezus bewaard. Inmiddels is deze overgebracht naar Turijn en kan je het stuk daar in het voorjaar van 2015 bezichtigen.

De Fontaine des éléphants werd in 1838 gebouwd ter herinnering aan de reizen van generaal Benoît de Boigne. Het water komt uit de slurven van vier stenen olifanten. Een dergelijke fontein ben ik eerder tegengekomen in Catania op Sicilie. Alhoewel ik hem nu niet echt goed kon bewonderen. Door restauratiewerkzaamheden stond de fontein in de steigers.

Naast de markt die op zaterdag in de buitenlucht plaatsvindt, is er ook een overdekte markthal. Je kijkt hier je ogen uit. Verse vis, vlees, honderden soorten kazen, broden, honing, wijn, fruit, groente en kruiden. Helaas zat mijn koffer al tjokvol bagage. Anders had ik hier graag wat langer rond gelopen.

En na wat geslenter door de winkelstraat en op een terrasje in de laatste zonnestralen van een pizza (Italian style) genoten te hebben, rijden we rond 14.00 uur op weg naar de airport. Wat een leuke afsluiting van een heerlijke week wintersport.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s