Oost Europa 2.0

IMG_0237.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8In Estland vind je vele oude steden, een nieuwe snel groeiende stabiele economie en de werelds eerste papierloze overheid. Estland is de kleinste en het meest noordelijkst gelegen van de drie Baltische landen maar heeft Oost Europa 2.0 in optima forma geïmplementeerd.
De vooruitgang staat in Estland voorop en IT is een zeer belangrijke sector van de economie. Zo is hier in Estland Skype ontwikkeld en is er in de hele stad gratis wifi uitgerold. Eind 2014 komt Estland met een nieuw digitaal concept. Niet uit het land afkomstige personen kunnen vanaf eind 2014 een e-burgerschap aanvragen via https://e-estonia.com/e-residents/about  waarmee ze toegang krijgen tot alle ‘digitale services’ van Estland. Hoe bizar is dat?

IMG_0250.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Als je denkt aan cosmopolitische steden met schitterende architectuur, sprookjesachtige straatjes, een goed nachtleven in combinatie met zandstranden en mooie eilandjes voor de kust denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan Kroatië of Griekenland. Het was dan ook dat ik regelmatig in mijn arm moest knijpen om te geloven dat ik een paar dagen in Estland was. Een land dat pas sinds begin 1991 onafhankelijk is. Tot aan de bevrijding stond Estland onder Sovjetbewind. In de tijd dat Estland tot de Sovjet-Unie behoorde was toerisme naar dit land voorbehouden aan een kleine groep rijke mensen, die veel moeite moesten doen om aan een visum te komen. De tijden zijn inmiddels flink veranderd. Estland is nu een volwaardig lidstaat van de Europese Unie en je kunt eenvoudig en zonder visum naar Estland reizen. En met Euro’s betalen!

IMG_0247.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Alhoewel het eind rijden is, hebben wij dit per auto gedaan. Van het land zelf heb ik weinig gezien, want in de hoofdstad Talinn en omgeving kan je je een paar dagen prima vermaken. Tallinn is in twee delen op te knippen. Centraal ligt Vanalinn, de historische oude stad uit de 14e eeuw. Als je de auto’s, straatlantaarns, gesponsorde parasols en uithangborden van de kleurrijke gevels weg zou halen waan je je als in de middeleeuwen. Sinds 1997 heeft UNESCO de historische binnenstad zeer terecht op de werelderfgoedlijst geplaatst. Op de domberg zijn de Domkerk en de Russich-orthodoxe Kathedraal te vinden én heb je er zowel overdag als ‘s avonds een prachtig uitzicht over de stad. Verder zijn de historische bezienswaardigheden als Kiek in de Kok en Dikke Margareta zeker de moeite waard. Het is er echter allemaal wel erg toeristisch. Zo staan er op de pleinen mensen verkleed in middeleeuwse kleding om mee op de foto te gaan of naar hun terras te lokken en rijden er veel paarden met wagen rond voor een toeristisch rondritje. Het doet allemaal wat oubollig aan en de toeristenprijzen zijn schreeuwend duur in verhouding tot de prijzen in de rest van het land.

IMG_0241.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Buiten dit toeristische deel, in het nieuwe Tallinn buiten de stadsmuren, speelt zich het echte leven af. Hier is sprake van een gezondere mix van locals en toeristen. Hier voel je de stad bruisen. Hier zie je me name de Oostblok architectuur terug, broederlijk naast de mooie en rijk versierde kleurrijke Russiche kerken. Ook trekken er veel kunstenaars naar de stad om hier hun kunsten te laten zien. In de stad bulkt het van de gezellige restaurantjes en terrassen. Het nachtleven in Talinn bruist als nooit tevoren en is over het algemeen goed betaalbaar. Dit hebben ook de Finnen ontdekt. Vanuit Helsinki vaar je met een ferry voor een prikkie op en neer naar Talinn. Hier wordt door de Finse jeugd veel gebruik van gemaakt want de alcohol kost bijna niets in vergelijking met de Finse prijzen. In de stad kom je overal groepjes met alcohol-toeristen tegen.

Het centrum van de stad is niet groot en je kunt eigenlijk niet verdwalen. Bijna alles is op loopafstand en grotere afstanden zijn makkelijk te overbruggen met de bus of tram. De kaartjes zijn heel goedkoop.

IMG_0183.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8Als je de drukte in de stad even gehad hebt, kan ik je aanraden te gaan afkoelen in de Oostzee bij de stranden zoals Pikakari Beach, even buiten de stad. Of iets verderop bij Pärnu. Deze stad wordt vanwege de diverse zomerse festivals wel officieus de “Zomerhoofdstad van Estland” genoemd. Het is bovendien een kuuroord met een verleden dat teruggaat tot 1838, toen het eerste kuurbad werd geopend. Er zijn nu 6 verschillende spa hotels waar je je heerlijk kunt laten verwennen.

Ik zucht als ik door een ferme Russisch uitziende dame gemasseerd wordt en me loom omdraai. En ik sta stil bij alle veranderingen die deze bevolking de afgelopen jaren heeft meegemaakt en die ze nog te wachten staan. Ik wens ze hierbij alle succes van de wereld toe en kom over een paar jaar terug, om te kijken wat er van Estland geworden is!

Advertenties

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s