Hamburg is hot, hip and happening

IMG_4627Hamburg, de stad die vooral bekend is om na Rotterdam de grootste havenstad van Europa te zijn, heeft veel te bieden. Ik kwam er achter dat de stad namelijk ook behoorlijk wat mooie bezienswaardigheden, natuur en een uitgaansleven heeft. En mooie winkels. Sylvie en Sabia ben ik in Hamburg niet tegen gekomen maar hieronder lees je wat je in ieder geval wel tijdens een weekendje weg kunt verwachten.

Als het mooi weer is, ga dan naar de Elbestranden en geniet hier van het zonnetje. Het is hier prima toeven en van mei tot en met september zijn er hippe ‘strand’ tenten waar je lekker kunt eten en drinken. En met als bonus een onvergetelijk uitzicht op de industrie en bedrijvigheid in de haven.

Midden in de stad liggen 2 meren. De Binnenalster en de Ausseralster. Hier kunt je heerlijk wandelen en flaneren. Er wordt vooral veel op gevaren. Leuk om dit vanaf een bankje aan de kade gade te slaan. Ook kan je er zelf roeiboten huren. Of zeilbootjes. Voor als je dat kunt.

IMG_4460

Een van de leukste wijken van Hamburg vond ik Speicherstadt. Deed me een beetje aan het hippe meatpackersdistrict in New York denken. Grote hoge pakhuizen langs het water die uit rode baksteen zijn opgetrokken. Er zitten nu vooral kantoren en woningen in. Op de hoeken van de straten zitten overal leuke terrasjes en de omgeving is een lust voor het oog. Zelfs Joop van den Ende kom je er tegen. Hamburg heeft namelijk een grote musical scene en in een van de panden zit een musical opleiding.

Eten en drinken kan je overal, van pizzeria’s tot biergartens, van kartoffelkellers tot sushi. Ze hebben zelfs een eigen soort cola (Fritzkola) en croissantjes (Franzbrotchen). De prijzen liggen over het algemeen wat lager dan in Nederland wat ook altijd een prettige bijkomstigheid is.

IMG_4626

Een van de meeste bekende wijken is Sankt Pauli, de uitgaanswijk in het westen van Hamburg. Hier vindt je de bekende Reeperbahn, in het hart van de rosse buurt. Een kilometer lange straat met vooral horeca, zwervers, limousines en seksclubs. ’s Avonds kan je hier over de hoofden lopen. En kijk je je ogen uit naar de meest vreemd en uitbundig uitgedoste vrijgezellenfeesten. Echt hip is het hier niet, eerder oubollig. Vooral qua muziek. Maar happening is het zeker.

IMG_4641

De zaterdagavond wordt afgesloten op zondagochtend bij de vismarkt. In de oude vismarkt treden bandjes op en is vooral bier te koop. Met vis heeft het weinig (meer) te maken. Buiten de vismarkt vindt op zondagochtend een markt plaats waar je vooral fruit en bloemen kan kopen.

Bijzonder is om te voet onder de Elbe door te lopen. Dit kan in de Alte Elbe tunnel, een tunnel uit begin 19e eeuw waar de auto’s met een lift onder het water niveau worden gebracht. Vanaf de overkant heb je mooi uitzicht over de stad. Qua mooie gebouwen kan je het indrukwekkende raadhuis niet overslaan. Op werkdagen kan je hier elk half uur voor een paar euro een rondleiding krijgen. Ook mooi is de St. Michaelis kerk. Deze kan je gratis bezoeken. Zo blijft er nog wat geld over om te winkelen want Hamburg is een behoorlijk shoppersparadijs. De Europassage is bijvoorbeeld een van de grootste winkelcentra in Europa. En tref je er naast de meeste ketens ook nog plenty boetiekjes en designer shops.

IMG_4526

Ook de haven is een bezienswaardigheid op zich. Met pontje 62 kan je hier als betaalbaar alternatief voor een echte rondvaart naar toe. Heen en terug duurt in totaal een uur. Met de Hamburg card kan je ‘gratis’ met het pontje. De Hamburg card is een koopje. Deze geeft je korting op bezienswaardigheden en gratis openbaar vervoer. Voor 3 dagen was ik voor 2 personen €40 kwijt. De kaart kon ik op luchthaven aanschaffen en dus direct gebruiken om in de stad te komen. Het grote treinstation is een bezienswaardigheid op zich. Hier komen per dag 450.000 reizigers en is daardoor een van de drukste stations van Europa.

Het openbaar vervoer in Hamburg is simpel en snel. Evenals de vlucht met Easyjet vanaf Schiphol. Voordat je goed en wel opgestegen bent, wordt de daling al weer in gezet. Al met al is Hamburg een leuke stad voor een stedentrip van een paar dagen en wat mij betreft een volwaardig alternatief voor Berlijn. Enjoy Life!

Advertenties