De schuilkelders van Albanie

“Albanie, is het wel veilig daar?” Albanie, heb je daar een visum voor nodig?”. “Albanie, moet je dan inentingen hebben? Zomaar wat vragen van vriendinnen en collega’s als ik zeg dat ik naar Albanie ga. Toegeven, het is niet het meest voor de hand liggende vakantieland maar wij wilden onze LandRover in Europa eens tot het uiterste testen en daar leek Albanie ons wel geschikt voor. De natuur is er prachtig en ruig, het klimaat heerlijk en er zijn ontzettend veel mooie bergweggetjes met ontelbare haarspelbochten. Helaas zien we ook iets te veel kruizen langs de kant van de weg. De kruizen markeren de plekken waar mensen door een ongeluk onderweg overleden zijn. De rijstijl en het inzicht van de Albanezen laat hier en daar wel eens wat te wensen over.

IMG_0217

Een van de 700.000 bunkers in Albanie

Daar waar Griekenland vol ligt met EU gesponsord asfalt, zijn de wegen in Albanie van beduidend mindere kwaliteit. Onderweg komen we elke paar kilometer mini schuilkelders tegen. Zowel op het strand, in de bergen als in de stadjes. Er schijnen er in het hele land 700.000 te zijn. En omdat het weghalen zo moeilijk én duur is, laten de Albanezen ze maar staan. Het ziet er in het begin vreemd uit, maar na een tijdje vallen ze niet meer op.

In november 2014 kwam in de pers dat een grote bunker in de buurt van Tirana opengesteld gaat worden voor het publiek. De regering wil het gebouw inzetten als toeristische attractie en expositieruimte. Nooit eerder was er publiek welkom in de ‘geheime’ bunker. De bunker is ruim 100 meter diep en telt 106 verschillende kamers.

IMG_0285

De citadel van Berati

Al hobbelend rijden we naar Tirana, de hoofdstad van het land. De contrasten hier zijn levensgroot. Naast communistische gebouwen zijn hippe winkeltjes gekomen, naast marktstalletjes hebben zich heerlijke restaurantjes gevestigd, naast kerken vindt je modere uitgaansgelegenheden. Naast paard en wagen rijden er als klap op de vuurpijl ontelbare Hummers in alle kleuren van de regenboog rond. Ook is het aantal Mercedessen hoog. Van 25 jaar oude exemplaren met waarschijnlijk 500.000 km op de teller, tot gloedje nieuwe. Terras zitten is in Tirana een levendige bezigheid en om de kosten hoef je het niet te laten!

IMG_0226

Het uitzicht vanaf Albanie op het Griekse Corfu

Vanuit Tirana zijn we langs Berati met zijn mooie citadel naar de Ionische kust gereden, Saranda en Butrinti om precies te zijn. Hier kan je Zuid Europees tot laat op de avond onder de palmbomen flaneren, de boulevard op en neer lopen en zoetigheid en ijs eten. Idillisch hebben we bij Yal beach op het strand gecampeerd. In slaap vallen met de ruisende zee op de achtergrond, wat wil een mens nog meer? Vanaf het strand zie je het eiland Corfu liggen. Er gaan ook ferries van Corfu naar Saranda. Zo kan je vanaf Corfu een mooi uitstapje naar Berati maken. Dit is zeker de moeite waard.

Het is al weer enkele jaren geleden dat ik Albanie bezocht heb. Op hier en daar wat publieke vuilstortplaatsen na, is het een schitterend land met diverse oude opgravingen, mooie natuur en een rijke historie. Er gaan nog geen low coast airlines naar Albanie. Vanuit Nederland kan je wel goedkoop op Skopje in Macedonie vliegen. Van daaruit is Albanie goed bereikbaar. Maar doe het snel! Zodra de goedkope tickets in grote getalen beschikbaar komen, denk ik dat de ongereptheid van de Albanese kust snel verandert.

Ben jij al wel eens in Albanie geweest of ga je binnenkort de opengestelde bunker bekijken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit fascinerende land.

Advertenties

One thought

  1. albanie is zalig!!! ben er in september geweest met 2 vrienden… geland met vliegtuig in tirana… dan via durres naar het zuiden (dus de kust afgereisd)…. elke avond andere plaats geslapen en met overzet boot naar corfu om vanaf daar terug naar belgie te vliegen…

    prachtig land, ga er zeker nog terug.!

    gr niels

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s