Vakantievragentag over de Dalmatische kust

IMG_5124Marcella Molenaar vroeg mij (oeps, enige tijd geleden alweer) haar vakantievragen tag in te vullen over een van mijn laatste vakanties. Super leuk natuurlijk. En ook bijzonder want afgelopen vakantie ben ik sinds jaaaaaaren weer eens met mijn ouders op vakantie geweest. En dat maakte alles natuurlijk net wat anders. Maar wel leuk en bijzonder. Bestemming was de Dalmatische kust in het Zuiden van Kroatie.

1. Heb je alles gezien wat je wilde zien?
Nee, helaas niet. De een na laatste dag hadden we gereserveerd om vanuit Murter naar de Kornati archipel te gaan. Met een boot. Bleek dat er ruig weer op komst was met regen en wind en dat de bootjes niet uit zouden varen. Helaas. Als alternatief hebben we toen heerlijk gewandeld en met de huurauto de omgeving verkend.

IMG_5541

2. Wat is je grootste aanrader?
Bijna te veel om op te noemen, zo veel moois is daar te zien. Qua steden springt toch wel Dubrovnik er boven uit. De gehele binnenstad is Unesco werelderfgoed en dat is niet voor niks. Je kunt hier in het autovrije deel heerlijk rondslenteren en op terrasjes zitten. Een wandeling over de stadsmuur moet je ook zeker doen. Geeft net weer een ander blik op de stad. En met de gondel de berg op (of zoals in ons geval met de auto) geeft een nog fascinerender beeld van de stad en de strategische ligging. Voor als je de steden zat bent is nationaal park Krka een heerlijke plek. Het heeft iets weg van de Plitvice meren die in het noorden van Kroatie liggen. Bij de grote watervallen is het zelfs toegestaan om te zwemmen. Wat ook veel mensen doen dus zwemschoentjes en badkleding meenemen!

IMG_5193

IMG_5521

3. Wat raad je juist af?

Te snel willen gaan. De kustweg is honderden kilometers lang. En na elke bocht komt er weer een mooi uitzicht dus ga niet te snel en neem de tijd om uit te stappen, de lucht in te snuiven en van het uitzicht te genieten met de wind in je haren. Te vaak zag ik van die suffe busreizen met ouderen die in de airco van de ene highlight naar de andere gebracht worden en onderwijl naar een TV aan het kijken zijn. Ongelofelijk.

4. Wat is je favoriete vakantie foto?
Dat is deze foto met mijn ouders, hoog boven Dubrovnik. Drie dagen lang verbleven we in en om Dubrovnik en op de laatste dag vonden we rond zonsondergang nog net tijd om met de auto helemaal naar boven te gaan. Dit kan trouwens ook met een gondellift. Des te hoger we kwamen, des te mooier het uitzicht werd. Dubrovnik was ook het ultieme doel van deze reis. Mijn moeder had dit al jaren lang op haar bucketlist staan maar met de caravan is het er nooit van gekomen. En nu zijn we er gewoon heerlijk naar toe gevlogen en hebben daar een auto gehuurd.

IMG_5270

5. Wat heeft het meeste indruk gemaakt?
Grappig want de steden die het meest indruk hebben gemaakt liggen nou net buiten Kroatie. Mostar ligt in Bosnie Herzegovina en is bekend van de tijdens de oorlog aan flarden geschoten brug. Snel na de oorlog is de brug herbouwd en het toeristische centrum in ere hersteld. Bijzonder is dat deze stad zo buitenlands is door de Moslim invloeden. Minaretten domineren de skyline, op de terrassen drink je Turkse thee en de straatjes rondom de brug hebben veel weg van een Turkse bazaar. Het meeste indruk maken de aanwezige oorlogslidtekens; kapot geschoten muren, waarschuwingsbordjes met instortingsgevaar en grafplaatsen.

IMG_5346

Een mooiere manier van indruk maken deed Kotor in Montenegro. De hele Kotor baai is Unesco werelderfgoed en doet je denken dat je in Scandinavie rond rijdt. Het is een heel mooi fjord omgeven met ruigen bergen. En net als in Scandinavie varen de grote cruiseboten af en aan. Het stadje Kotor zelf is echt een pareltje. Compleet ommuurd, autovrij en overal mooie pleintjes en kerkjes. Heel bijzonder. Niet voor niks heeft Lonely Planet Kotor uitgeroepen tot de beste te bezoeken top-stad in 2016.

6. Wat is je mooiste souvenir?
Ik ben niet zo van de souvenirs. Ik koop altijd als ik op reis ben een koelkastmagneet voor mijn verzameling. Maar dat is niet zo bijzonder. Mijn mooiste souvenir tijdens deze reis is nu al de herinnering. Dat ik samen met mijn ouders deze reis heb gemaakt terwijl ze nog in goede gezondheid zijn en alles konden doen. En de gezelligheid die we meemaakten. Ook of juist omdat je in zo’n compleet andere omgeving bent en we vaak kleine appartementjes met elkaar deelden. Dat ik ’s ochtends met mijn vader naar het bakkertje liep om broodjes te kopen, die ontelbare keren cappuccino drinken op het terras en het ophalen van herinneringen. Dat maakt deze vakantie tot een hele waardevolle herinnering.

IMG_5495

Advertenties

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s