Je reisverzekering; een noodzakelijk kwaad

Verzekeren; het is vast niet je hobby. De mijne ook niet. Ik besteed mijn geld liever aan leukere dingen. Toch kan ik je een reisverzekering aanraden. Eén van de belangrijkste dekkingen van een reisverzekering is repatriëring. En natuurlijk hoop je dit nooit nodig te hebben. Lullig genoeg is het mij inmiddels twee keer overkomen dat ik halsoverkop terug moest naar Nederland.

Lullig genoeg is het mij inmiddels twee keer overkomen. Tring, tring. Vroeg in de ochtend gaat de telefoon. Ik wrijf in mijn ogen op zoek naar mijn Iphone. Omdat ie wat verderop ligt om op te laden, schuifel ik uit bed. Onderweg stoot ik me in het donker aan een koffertje dat op de grond ligt. Wennend aan het vage licht neem ik op; ‘Met Ellen’. Geen nummer weergave dus wie kan dat zijn op dit tijdstip? Mijn ouders, met de mededeling dat mijn opa zojuist is overleden.

Even later sta ik op het balkon van ons hotelletje te genieten van de opkomende zon in Meteora. Als mijn man wat later wakker wordt, vertel ik hem dat mijn opa is overleden en dat ik bij de uitvaart wil zijn. Intussen zijn alle scenario’s al door mijn hoofd gegaan. We zitten midden in onze rondtrip in Griekenland tussen Thessaloniki en Athene in. We besluiten wat langer in Meteora te blijven. We hebben hier goed bereik met de mobiele telefoon en wifi in het hotel. Mijn man laat ik de verzekeringsmaatschappij bellen. Ik moet zeggen dat het prettig is als iemand die wat meer afstand van de situatie heeft, kan bellen.

De verzekeringsmaatschappij verbindt je in een dergelijke situatie direct door naar een alarmcentrale. En dan komen er altijd eerst vragen waar ik spontaan het antwoord niet op weet. Wat was zijn volledige naam, wat is zijn geboortedatum, wat is je familieband? En dat soort formele vragen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand een dergelijke situatie zal faken maar je weet maar nooit. Ik moet me in ieder geval goed concentreren om de antwoorden door te geven.

Daarna wordt het avontuurlijk. Waar zit je in Griekenland, heb je eigen vervoer, op welke dag is de begrafenis en hoe laat, wat is je paspoortnummer? Blijkbaar is het reusachtig druk want alle vluchten lijken vol te zitten. Ons oorspronkelijke plan was om niet naar Athene te gaan maar naar de Peleponesos. Vanaf Athene blijkt er echter een paar dagen later een vlucht te gaan waar ze ons op weten te krijgen.

Dus een dagje Athene, wat toch geen straf bleek te zijn. Onze huurauto zetten we daarna op de parkeerplaats van de luchthaven en we gaan naar binnen. Vreemd genoeg is je melden bij de balie van Transavia voldoende. Met het doorgeven van onze naam en paspoortnummer krijgen we zonder verdere vragen de tickets en boardingpas uitgereikt. Ik schrik als ik hierop kijk. De vermelde ticketprijs is ruim €1.200 per persoon.

En paar dagen later zijn we weer terug in Griekenland en genieten we nog van de laatste paar dagen. Gelukkig waren we op tijd terug voor de uitvaart.

Iets lastiger lag het toen we in Oeganda waren en ik ’s ochtends een sms kreeg met de melding dat mijn oma heel plotseling was overleden. Gelukkig zaten we op dat moment in de hoofdstad Kampala en hadden we wederom goed bereik met de telefoon en internet tot onze beschikking. De alarmcentrale ging voor ons een ticket regelen voor over 1 a 2 dagen. We kregen wat alternatieven. Het leek ons handig zo laat mogelijk terug te vliegen omdat onze paspoorten namelijk bij de Rwandese ambassade lagen voor een visum aanvraag.

Halverwege de middag werden we gebeld dat ze een ticket voor ons hadden geregeld voor de volgende ochtend vroeg. Met z’n tweeën achterop een brommertaxi zijn we door de straten van Kampala gescheurd op weg naar de Rwandese ambassade. Als je ooit een Afrikaanse visum procedure hebt meegemaakt, snap je dat het halverwege afbreken van een dergelijke procedure geen sinecure is. We hebben moeten praten als brugman, zouden onze €100 dollar niet terugkrijgen en eigenlijk kon het niet, maar toen de tranen in mijn ogen sprongen, werden uiteindelijk toch onze paspoorten te voorschijn getoverd en kon het inpakken beginnen.

We waren namelijk al een jaar aan het reizen in Afrika en gingen op stel en sprong naar huis. Heel vreemd is dat. Gelukkig vonden we een veilig onderkomen waar we onze Landrover durfden te laten staan. Om geen risico op het missen van de vlucht te nemen, zijn we ’s avonds laat al door een taxi naar het vliegveld gebracht om de volgende ochtend rond 06.00 uur naar Kenia te vliegen en vandaar door naar Amsterdam. Ook hier waren we weer op tijd voor de uitvaart en was ik blij dat ik er bij kon zijn. En dat ik die €3.000 voor het ticket niet zelf hebben hoeven betalen. Een paar dagen later vlogen we met een tas vol kaas, brood en drop terug naar Oeganda.

Omdat ik het inmiddels 2 keer heb meegemaakt hier wat tips:
– Laat je reismaatje bellen. Ik ben redelijk koelbloedig maar op dergelijke momenten is het toch fijn als iemand anders het woord voert.
– Zorg dat je je gegevens van je reisverzekering bij de hand hebt.
– Pak een kaart bij de hand. Binnen no time worden alle airports in de buurt opgenoemd op zoek naar een geschikt ticket en soms komen er plaatsen voorbij waarvan je niet precies weet waar ze liggen of hoe je er moet komen.
– Zorg voor een opgeladen telefoon en wifi in de buurt. Over en weer dienen er op regelmatige basis afspraken bevestigd te worden.
– Bewaar alle bonnetjes die met vervoer te maken hebben. Ik heb altijd alles vergoed gekregen. Denk hierbij aan dubbele visumkosten om Oeganda opnieuw in te gaan, een nieuw visum voor Tanzania omdat ik Afrika uit was gegaan, extra telefoonkosten, treinkosten van Schiphol naar huis, parkeerkosten op de luchthaven van Athene.
– Zorg dat je getrouwd bent 🙂 Bij ons heeft het nooit problemen opgeleverd en mijn man is altijd mee gerepatrieerd ondanks dat het overlijden in mijn familie plaats vond.

Al met al hoop ik van harte dat je een repatriering in verband met overlijden nooit mee zult maken. Maar mocht het gebeuren dan is je zorgen maken over de hoge kosten wel het laatste waar je mee bezig wilt zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s