De beste tips om probleemloos een auto te huren

IMG_1631

In Spanje de keuze tussen Ciudad Rodrigo of Serradilla

Een auto geeft je het ultieme gevoel van vrijheid; je hoeft je niet aan bus- of treintijden te houden, je kunt wanneer jij wilt van de gebaande paden afwijken en de stalen ros kan tegelijk dienst doen als opslag plek voor je bagage, waterfles voorraad en oplaadpunt voor je smartphone. Sommige fijne bestemmingen in Europa zijn voor het mooi of omwille van de beschikbare tijd te ver om helemaal naar toe te rijden. De low-cost airlines bieden hier uitkomst. Voor een paar tientjes kan je tegenwoordig vaak al leuke vliegtickets vinden. En in combinatie met een huurauto kan je naast een stad, ook nog wat van de omgeving te zien.

En je moet tenslotte ook van de airport af op je plaats van bestemming zien te komen dus liefst huur ik een autootje. Ik mijn omgeving merk ik soms dat mensen hier wat huiverig voor zijn. In dit artikel geef ik je mijn beste tips zodat jij volgende keer ook een zelf georganiseerde fly-drive vakantie kunt houden.

P1100588.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

In Griekenland goedkoop ingeslagen bij de Lidl

Huurauto zoeken

Lang leve internet. Alle verhuurmaatschappijen hebben een eigen site waarop de tarieven zichtbaar zijn. Meestal dien je een keuze te maken voor een bepaalde klasse en de huur periode. Neem vooral voldoende tijd voor de orientatiefase. Dit kan je veel geld opleveren. De bekendste maatschappijen zijn toch wel Avis en Hertz. Inmiddels heb ik ook goede ervaringen met Easyterra.

Via de airline
Via de sites van onder andere Easyjet, Ryanair en Transavia kan je tegenwoordig ook auto’s huren. Uiteraard eigenlijk bedoeld voor de mensen die met deze maatschappij vliegen. Niks staat je echter in de weg om via deze sites los een auto te boeken, dus zonder vliegtickets. Inmiddels heb ik al wel 2 keer meegemaakt dat me ter plekke een extra fee in rekening gebracht werd in verband met de quick delivery bij Ryanair. Een extra opslag omdat de tijd tussen landen en weer vertrekken van het vliegtuig zo kort is.

P1090208.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

In Sicilie de mooiste baaien bezocht. En ze zijn bijna allemaal schitterend.

Verzekering
Bij het in orde maken van de papieren wordt je gevraagd of je een verzekering wilt afsluiten en zo niet, of je het schade bedrag wilt afkopen. Ik heb dit nog nooit gedaan. Volgens de polis voorwaarden van mijn doorlopende reisverzekering zijn kosten voor en schade aan een huurauto namelijk gedekt. Check vooraf thuis dus goed je polisvoorwaarden zodat je niet dubbel verzekerd rond rijdt. Bij schade keert er tenslotte ook maar een verzekeringsmaatschappij uit.

Rijbewijs
Neem je rijbewijs mee. in Europa kan je gewoon met een Nederlands rijbewijs terecht. In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Die kan je bij de ANWB winkels voor je laten maken. Vaak is het zo dat 1 persoon zich registreert om te rijden. Wil je met meerdere mensen kunnen rijden in 1 auto, dan moet je meestal een toeslag betalen.

Inspectie
Bij het ingebruik nemen van de auto, loop ik eerst altijd een inspectierondje om de auto heen. Van schades die op het formulier staan aangegeven, maak ik altijd een fotootje. Zo kan daar later geen misverstand over ontstaan en kan jij aantonen dat die schade er al zat toen je de sleutels kreeg. Ook van kleine schades, butsen, putten en viezigheid maak ik foto’s. ‘Better be safe than sorry’.

IMG_0469.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Lakschade aan de achterbumper

Klaar voor de start
Voor dat je van de parking af wilt rijden, is het zaak even aan de auto te wennen. Hoe werkt de radio en staat ie niet te hard, kan je je stoel verstellen, waar zit de versnelling voor de achteruit en hoe zet je de spiegels goed. Als je van de basis uitgangspunten kennis hebt genomen, kan je gaan. Het avontuur wacht op je!

Navigeren
Bij de meeste verhuurmaatschappijen kan je tegenwoordig los een TomTom huren of zit er een aan de radio gekoppeld. Probeer voordat je weg gaat, het apparaat op Nederlands in te stellen. Dat rijdt wel zo prettig. Heb je geen navigatie apparaat, dan mag je hopen dat er een kaart in de auto ligt. Zo niet, haal er dan eentje op bij het kantoor. Niks zo vervelend om geen idee te hebben welke richting je op moet rijden.

Rijden
In Nederland rijden we over het algemeen behoorlijk braaf, houden we ons aan de maximale snelheid, de strepen op de weg en remmen we af voor een oranje stoplicht. Hoe anders kan dit zijn in het buitenland. Een tweebaansweg maar je met 3 auto’s naar elkaar rijdt, een rood stoplicht wat extra gasje erbij betekent en naar elkaar toeteren en lichtsignalen geven de normaalste zaak van de wereld is. Probeer zoveel mogelijk mee te gaan in de flow van het locale verkeer en je in ieder geval niet op te winden.

IMG_0275.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Dashboard foto met kilometerstand en volle brandstof tank zichtbaar

Hopelijk heb je tijdens je reis veel veilige kilometers kunnen maken. Het moment van inleveren is aangebroken. Meestal is een redelijk straight-forward proces. Lever je auto afgetankt in. Als je het aan de verhuurder overlaat, rekenen ze bizarre tarieven + opslag. Als je vroeg terugvliegt is vaak het kantoor niet open. Er zijn dan brievenbussen aanwezig waar je de sleutel in kunt achterlaten. Voor de zekerheid maak ik altijd nog 2 foto’s. Eentje van het dashboard waarop de kilometer eindstand en de volle tank te zien zijn. En eentje waarop het parkeerplaats nummer te zien is zodat je altijd kunt ‘ bewijzen’ waar je hem hebt achtergelaten.

Met deze tips kan jij de volgende vakantie ook met een gerust hart een auto huren en zie je net even wat meer van een land dan als je het niet gedaan hebt. De kosten vallen mij in ieder geval vaak behoorlijk mee.

Advertenties

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s