De vijf beste regels voor in een Spaanse bar

IMG_1710Ik heb al enthousiast geschreven over mijn voorliefde voor Spanje en de tapas way of life. Op zich spreekt het allemaal voor zich maar toch zijn er een paar regeltjes waar je je als reiziger ‘aan dient te houden’ om je in Spanje als een local te gedragen. Omdat je als Nederlander door je lengte, uitspraak en blonde haren waarschijnlijk niet direct als Spaanse wordt aangezien, lees je hier de 5 beste ‘regeltjes’ die je het leven in Spanje makkelijker maken!

 

1. Lees de plaatselijke krant
Alle barren waar je in Spanje ook terecht komt, zullen een paar kranten hebben liggen. Zowel een plaatselijke als wat landelijke zoals El Pais en El Mundo. Blader er wat doorheen, probeer wat Spaanse woorden op te steken en kijk wat het weer de komende dagen gaat doen. Dan heb je tenminste enig idee wat zich op dat moment in Spanje afspeelt en heb je gelijk een goede mogelijkheid een praatje aan te knopen met de barman.

IMG_0742.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

2. Bestel of het goede moment de juiste koffie

In Nederland kan je prima na het eten van je hoofdgerecht om 20.00 uur in een restaurant nog wel een cappuccino bestellen. in Spanje zullen ze je vreemd aankijken. Hier bestel je om wakker te worden cafe solo (een kleine zwarte koffie), wat later cafe con leche (koffie met veel melk maar zonder mooie Italiaanse schuimkraag) of een cortado (veel koffie met een klein beetje melk). Wat later op de dag kan je een carajillo bestellen (koffie met alcohol).

IMG_0747.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

3. 24/7 openingstijden
Waar we ons in Nederland terugtrekken in ons eigen huis met de gordijnen dicht, speelt in Spanje het plaatselijke leven zich op straat en in de bar af. Je kunt hier meestal van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in een bar terecht zonder gelijk als alcoholist door het leven te hoeven gaan. Vroeg kan je al terecht voor een ontbijt, wat later voor je koffiepauze, een lunch en een menu del dia. En daarna, ja gewoon voor een drankje. Op elk moment van de dag zal je de barretjes bezet zien.

IMG_1603.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

4. Gratis hapjes bij het bestellen van een drankje
In het binnenland van Spanje is het niet meer dan normaal dat je een of ander hapje, schaaltje chips of nootjes of op z’n minst een paar olijven bij de drankje krijgt. Als de ober dit niet komt brengen heb je 2 keuzes; vraag er om of drink je drankje op en kom nooit meer terug in de betreffende bar. Hou in gedachten dat je in Spanje bent en er in Spanje gemiddeld meer barren per persoon zijn dan in elk ander land in Europa. De kans is groot dat je bij de buurkroeg, wel een gratis hapje bij je drankje krijgt. Geef dan wat fooi als je afrekent.

IMG_1636.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

5. Gooi rommel op de grond
Of misschien niet. De eeuwenoude gewoonte om servetten, tandenstokers, pelpinda’s en overige rommel op de grond te gooien, is er lastig uit te krijgen bij de Spanjaarden. Maar verbetering is onderweg en persoonlijk hou ik er als het er schoon uit ziet. Is de vloer rommelig, dan kan jij ook je rommel neergooien als je wilt. Is de vloer redelijk schoon, hou hem dan zo en gooi je afval in de prullenbak of neemt het mee.

Met deze tips moet het vast lukken om van jouw verblijf in Spanje een succes te maken. Enjoy life!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s